Hirdetés

Új év, új SDRAM áremelkedés!

Folytatódik a memória-mizéria. Mizéria a gyártóknak, mert jóideje a gyártási költségük alatt tudják csak eladni a DRAM chipeket, és mizéria a fogyasztóknak, mert miután egy évig szoktatva voltak az alacsony árakhoz, a kocka lassan (újra) fordulni látszik. A Hynix tavaly kis híján csődbe ment, mert nem bírta az "árversenyt" (dömpinget). Most úgy döntött, megemeli a szerződéses DRAM árakat (contract/forward prices), hiszen az azonnali piacon (spot prices) már magasabb az árfolyam pár hónapja. Emellett a Hynix fúziós tárgyalásokat folytat a Micronnal, és egyelőre úgy fest, hogy az egyesülés meg fog történni.

A Hynix után a Samsung, a világ legnagyobb DRAM gyártója is jelezte, hogy szerződéses árat emel. Konkrét számok itt még nem hangzottak el, de a verebek 40 százalékot csiripelnek.

Fontos tudnunk, hogy ez nem jelent feltétlen RAM áremelkedést kedvenc kiskerünkben (bár nagy valószínűséggel igen). A mechanizmus valahogyan úgy fest, hogy a RAM gyártók a szerződéses áron adják el készletük javarészét, szerződéses partnereknek, és a durván fogalmazva a maradék kerül a spot piacra. Mi, lelkes felhasználók pedig a spot piacról vásárolunk. Mint mindenhol, itt is a kereslet és a kínálat viszonya határozza meg az árat. Ha tehát a szerződéses partnerek végül nem tudnak annyit eladni, mint szerettek volna, a visszamaradt RAM a spot piacra kerül, és az árak lemennek. Ha viszont a szerződéseknek megfelelő, netán nagyobb mennyiségű RAM-ot (gépet RAM-mal, videokártyát RAM-mal, stb.) adnak el a "nagyok", akkor hiány lesz a spot piacon, és az árak felmennek.

Így az is lehet, hogy az áremelkedés hatására kevesebb RAM-ot rendelnek a szerződéses felek, így túlkínálat, és alacsony árak jellemzik majd a spot piacot. Lehet, de nem valószínű...

Előzmények

Hirdetés