Hirdetés

Befejezi a 7200 rpm-es 2,5"-es notebook merevlemezek gyártását a Seagate

A múlt héten kaptak szárnyra a pletykák, miszerint a Seagate befejezné a 2,5"-es, notebookokba való 7200 fordulat/perces merevlemezek gyártását, ám a gyártó nemrég hivatalosan is megerősítette az értesüléseket. Ennek értelmében a Seagate az idei év végén befejezi a fent említett, konkrétan a Momentus 7200.4, 7200.2 és Momentus Thin 7200 családba tartozó merevlemezek előállítását, amit a piaci igények változásával magyaráznak és az SSD-k, illetve memóriaalapú gyorsítótárak iránti növekvő keresletre vezetnek vissza. A notebookokba szánt merevlemezek gyorsabbik változatát (ez lenne a szóba forgó 7200 percenkénti fordulatra képes HDD) többnyire prémium kategóriás vagy gamer notebookba szerelik, ahol most már a gyorsabb és alacsonyabb fogyasztású SSD veszi át az uralmat, ezzel a hagyományos és kategóriájukban gyors tányéros tárolók elveszítették a fókuszt.

Persze a jellemzően 64-128, esetleg 256 GB-os SSD önmagában nem oldja meg a tárolókapacitással kapcsolatos problémákat, de a notebookokat is egyre inkább úgy tervezik, hogy elférjen bennük két darab 2,5"-es tároló, míg a kisebb gépekben az mSATA csatolófelületű memóriaalapú tárak alkalmazása a legjobb opció. Ezen esetekben az egyik tároló szerepét az SSD vagy SSD-alapú gyorsítótár tölti be, míg a másik egy hagyományos, 5400 rpm-es HDD, mely utóbbi sebessége ebben a felállásban már elegendő.

Seagate Momentus XT: az egyik túlélő
Seagate Momentus XT: az egyik túlélő [+]

Természetesen a gyártás befejezésével ezek a merevlemezek nem fognak azonnal eltűnni a piacról, a raktárkészlet erejéig továbbra is elérhetőek lesznek még egy jó darabig. Sőt, a teljesítményorientált merevlemezek sem fognak eltűnni! A gyártás leállításából felszabaduló forrásokat a Seagate a memóriaalapú gyorsítótárakkal egybeépített HDD-k, azaz SSHD-k fejlesztésére, tökéletesítésére fogja fordítani, mint amilyen a 4-8 GB SLC NAND flash memóriával felvértezett, szintén 7200 rpm-es Momentus XT család, ami továbbra is gyártásban marad.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés