Hirdetés

A Seagate mérföldkőhöz ért a merevlemezek kapacitása tekintetében

Az adattárolók világában most leginkább az SSD-k piacára koncentrálnak, pedig elnézve a jelenlegi, GB-ra kivetített fajlagos költségeket, egy darabig még biztosan nem lehet nyugdíjba küldeni a jó öreg tányéros merevlemezeket; nagy mennyiségű adatok tárolásában még mindig verhetetlenek. Ezért nem meglepő, hogy a gyártók ezt a vonalat is igyekeznek minél nagyobb kapacitásúra fejleszteni, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő igényekkel szemben, hiszen jellemzően a médiafájlok (kép, zene, videó) mérete folyamatosan növekszik. A Seagate legfrissebb sajtóközleménye ebből a szempontból kifejezetten ígéretes, hiszen azt állítják, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett a HDD gyártás, ugyanis elérték a négyzethüvelykenkénti 1 Tb-es adatsűrűséget.


[+]

Ez összehasonlítva a mai átlagosan 600 Gb-es értékhez képest 55%-os növekedést jelent, ehhez azonban technológia váltásra volt szükség. Érdekesség, hogy az 1956-ban lefektetett adattárolási metódus lényegében 2006-ig változatlan maradt, amikor is bevezették a Perpendicular Magnetic Recording (PMR) technológiát. Azonban a Seagate úgy gondolja, hogy ez a megközelítés is lassan eléri az elméleti határait, ezért ők a HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) technológiában látják a jövőt, amely már jelen formájában, tehát az 1 Tb-es adatsűrűség mellett is alkalmas lenne 6 TB-os 3,5”-es és 2 TB-os 2,5”-es HDD-k előállítására.

A HAMR technológia viszont úgy tűnik, hogy jól skálázható és még bőven rendelkezik potenciállal, a Seagate szerint a következő évtizedben a négyzethüvelykenkénti adatsűrűség az 5-10 Tb-et is elérheti, ez a klasszikus méretkategóriákra levezetve 30-60 TB-os 3,5”-es és 10-20 TB-os 2,5”-es merevlemezeket jelentene. Az első adattárolók piaci megjelenése még évekre van, melyek a HAMR technológiára építenek, így minden bizonnyal a fentebb említett 6 TB-os kapacitásnál nagyobb méretben fognak debütálni, tekintve, hogy 4 TB-os egységek már most is elérhetők.

A Seagate sajtóközleményében még megemlített pár hasonló jelentőségű mérföldkövet a múltjukból, mint például az 1980-ban bemutatott 5,25”-es HDD-t (ST-506), amely akkor 5 MB kapacitást kínált 1500 dollárért cserébe. Vagyis elnézve az elmúlt bő 30 év fejlődési ütemét, a gyártó 10 éves előrejelzése nem is olyan elképzelhetetlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés