Hirdetés

Bajban a Samsung és a Lenovo

Az NVIDIA Ion platformjának megjelenését követően érdekes ellentétek merültek föl az Intel és az „engedetlen” partnerek között. A Samsung és a Lenovo ugyanis olyan netbookokkal állt elő, amelyek a zöldek új rendszerére építenek. Ez egy normális világban természetesen nem jelentene problémát, azonban az NVIDIA elmondása szerint a vállalatok megszegték az Intellel kötött megállapodásukat, ami kimondja, hogy az Atom processzorokra és a hozzájuk tartozó Intel lapkakészletekre vonatkozó kedvezményes listaár  csak akkor érvényes, ha teljesen mellőzik az Ion platformot a netbookok piacán.

Az Intel piaci politikáját már korábban is kritizálta az NVIDIA elnök-vezérigazgatója, kiemelve azt az információt, hogy a normál és a kedvezményes listaárak között hatalmas különbség van. Az adatok alapján az Intel valóban tisztességtelen piacpolitikát folytat, és versenyellenes árukapcsolással próbálja az Ion dolgát nehezíteni. A zöldek beszámolója szerint a Samsung és a Lenovo már nem számolhat az olcsó Atom nyújtotta előnyökkel, így az Intel „büntetése” komoly problémát jelenthet az Ion terjedése szempontjából. A tényállás tulajdonképpen egyértelmű: az Intel vélhetőleg példát akar statuálni a „fegyelmezetlen” partnereken, s ennek  következtében a többi vállalat kétszer is meggondolja majd az Ion platform köré épülő notebook fejlesztését.


Az Ion kiütve?

Az NVIDIA az információk szerint még nem gondolkodik jogi lépéseken, ami talán annak tudható be, hogy az esetleges vizsgálatok évekig is eltarthatnak, ám a zöldeknek most kell a bevétel. Mindenesetre a vállalat felhívta a versenyhivatalok figyelmét az Intel praktikáira, továbbá az Európai Bizottságnak is jelezték, hogy a – nemrég több mint 1 milliárd eurós bírsággal sújtott – Santa Clara-i óriásvállalat a szabálytalan piaci magatartás beszüntetésének halvány jelét sem mutatja.

Az eseményeket a Samsung, a Lenovo és az Intel sem kommentálta. A kiszivárgott információk szerint a vállalatok egyezkednek a felmerült problémáról. A vezető processzorgyártó vélhetőleg az ionos netbookok forgalmazásának beszüntetését követeli.

Felbontáscirkusz

Érdekesség, hogy a nagyobb gyártók az utóbbi időben egyre jobban lázadnak az Intel és a Microsoft netbookokra vonatkozó szabályai ellen, ugyanis a mamutvállalatok csak olyan 10 hüvelykes mobil gépek szállítását engedik, amelyeknél a kijelző natív felbontása nem haladja meg az 1024x600 pixelt. Ezt az „irányelvet” azonban az év közepétől több gyártó is semmibe veszi, és folyamatosan jelennek meg az 1366x768 képpontos felbontással rendelkező 10 colos netbookok, amit se az Intel, se a Microsoft nem néz jó szemmel. A gyártók egyelőre ragaszkodnak a pixelszám növeléséhez, ugyanis egyre nehezebb az új masinákon értékelhető újdonságot prezentálni, ami nagyon megnehezíti a marketingesek dolgát. A fenti változás tulajdonképpen nem nevezhető veszélyesnek a komolyabb képességekkel rendelkező mobil gépek eladásaira nézve, így jó esély van rá, hogy a két óriáscég beadja a derekát, és engedélyezi a magasabb, 1366x768 pixeles felbontást is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés