Hirdetés

Az újszülött neve Esther, életkora egy év

A tervezőasztalról már több mint egy éve lekerült Esther kódnevű processzor végre a tömeggyártás küszöbén áll – jelentette be a VIA –, a C7 néven megjelenő chip sorozatgyártását június végén kezdik meg. A x86-kompatibilis processzor az IBM East Fishkill-i üzemében készül 90 nm-es SOI technológiával.

A mindössze 30 mm2 alapterületű szilíciumlapka tokozásával együtt 21 x 21 mm-es helyet foglal el. A C7 a VIA legfeljebb 800 MHz sebességű V4 rendszerbuszát használja, kisebb noteszgépekbe szánt C7-M változata azonban tűkompatibilis lesz az Intel Socket 479-es platformjával.

A C7 kezdetben 2 GHz-es magórajelig skálázódik; a gyártó a processzor maximális fogyasztását 1,5 GHz-en 12 wattban, 1,8 GHz-en 15 wattban, míg 2 GHz-en 20 wattban adja meg, de hangsúlyozza, hogy átlagos fogyasztása – vélhetően kis processzorterhelést okozó irodai alkalmazásokban – 1 watt alatt alakulhat. A pontos értékek alighanem csak a gyakorlatban fognak tisztázódni.

Az Esther 128 kB első- és ugyanekkora másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A chipet már ellátták az MMX, SSE és SSE2 mellett az SSE3 utasításkészlettel. A VIA újabb processzorainál megszokott PadLock biztonsági funkcióegyüttest is kibővítették: ismeri a No Execute (NX) memóriavédelmi technológiát, az RSA-titkosításhoz használt Montgomery-redukciót és az SHA-1 és SHA-256 hash algoritmusokat, valamint véletlenszám-generátorát is tökéletesítették.

A C7 a digitális médiafolyamok feldolgozásának hardveres gyorsítását biztosító VIA chipsetekkel társítva nemcsak MPEG-1/2/4 tömörítésű filmek lejátszását, hanem Voice over IP és videokonferencia alkalmazások használatát is lehetővé teszi. Alkalmazási területét a gyártó ennek megfelelően nem korlátozza a könnyű noteszgépekre, illetve az általános felhasználású, kis energiaigényű, csendes mini-PC-kre és kliensekre, hanem szórakoztatóelektronikai készülékekbe, set-top boxokba és más beágyazott rendszerekbe is ajánlja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés