Hirdetés

A VIA is használhatja a Pentium M rendszerbuszát

A VIA tegnap megerősítette, hogy hamarosan érkező új processzora, a C7-M tűkompatibilis lesz az Intel mobil processzorainál alkalmazott Socket 479 platformmal. A Pentium M buszrendszerének használatára vonatkozó licenc elnyerése megkönnyítheti a tajvani vállalat helyzetét, hiszen nem kell meggyőznie a notebook-gyártókat, hogy tervezzenek a C7-M számára is modelleket – azt egyszerűen bele lehet ültetni már elkészült rendszerekbe.

A C5J Esther kódnéven emlegetett processzor mobil változatát különösen kis fogyasztása miatt a VIA könnyű noteszgépekbe és tábla-PC-kbe szánja. A CPU az IBM East Fishkill-i üzemében 90 nm csíkszélességű SOI gyártástechnológiával készül; ennek és a PowerSaver 4.0 technológiának köszönhetően 1 GHz órajel mellett beéri 3,5 watt energiafelvétellel.

A chip 128 kB első- és ugyanekkora másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, rendszerbusz-sebessége 800 MHz, magórajele legalább 2 GHz-ig skálázható. Az Esthert már ellátják az SSE és SSE2 mellett az SSE3 utasításkészlettel. A VIA újabb processzorainál megszokott PadLock biztonsági funkcióegyüttest is kibővítik: ismeri a No Execute (NX) memóriavédelmi technológiát, az RSA-titkosításhoz használt Montgomery-redukciót és az SHA-1 és SHA-256 hash algoritmusokat.

A C7-M hivatalos bejelentése és pontosabb adatok közzététele a Computexszel egyidőben tartandó VIA Technology Forum 2005 rendezvény alkalmából várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés