Hirdetés

Kétprocesszoros rendszer 289 négyzetcentiméteren

Alig kéttenyérnyi felületen zsúfolta össze új mini-ITX formátumú alaplapjának komponenseit a VIA. A VT-310DP típusjelzést viselő modell apró termete ellenére nem lebecsülendő repertoárral és teljesítménnyel rendelkezik; a CN400-as lapkakészletre épülő termék ugyanis két NanoBGA tokozású VIA Eden-N processzort fogad egyszerre, ezzel a mini rendszerek piacán is életre hívva a kétprocesszoros technológiát.

A VT-310DP-re épülő rendszerekkel szemben természetesen nem támaszthatóak olyan elvárások, mint a csúcsteljesítményű kétprocesszoros megoldásokkal szemben, ugyanakkor bizonyos feladatokra bőven elegendő lehet a két, maximálisan 1 GHz-es órajelen üzemelő processzorral felszerelt platform.

A VIA új technológiájának tehát elsősorban olyan területeken vehetik hasznát, ahol a számítási teljesítmény a fogyasztáshoz és a hőtermeléshez képest másodlagos szerepet játszik, az Eden-N processzoroknál ugyanis csaknem minden, az alaplapra integrált rendszerkomponens több áramot fogyaszt. A magas fokú integráltságnak köszönhetően a VT-310DP méretéhez képest számos csatlakozási lehetőséget nyújt mind a belső bekötésű egységek (Ultra-ATA, SATA merevlemezek), mind a külső (USB) eszközök számára.

Az alaplap ugyan nem szolgál a manapság divatosnak tekinthető vezeték nélküli hálózati interfésszel, ezt a csorbát némileg kiköszörülve azonban három hálózati csatolót is nyújt (ebből az egyik gigabites sebességű). A VT-310DP mindemellett integrált hatcsatornás hanggal és videovezérlővel (S3 Graphics UniChrome Pro) is fel van vértezve, így szinte kulcsrakész megoldást nyújt a szolid teljesítményű, kifejezetten kis helyigényű és halk PC-k szerelmeseinek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés