Hirdetés

P965 chipsetes alaplapok az Asustól

A Computex alkalmából minden jelentős alaplapgyártó megmutatta legújabb termékei mellett azokat a modelleket is, amelyek csak az elkövetkezendő hónapokban fognak piacra kerülni. Ezek közé tartozik az immár a Core 2 Duo és Extreme processzorokat is kiszolgáló alaplapok jó része is; az Intel chipsetek köré épülő lapok családjában a Broadwater kódnevű vezérlő jelent újdonságot, amelynek első változata, a P965 már hivatalosan is bemutatkozott. Két hónapon belül piacra kerülnek az integrált grafikus maggal ellátott G965, illetve a vállalati ügyfeleknek szánt Q965 chipsetes alaplapok, valamint az olcsóbb PC-k alapjául szolgáló 946-os chipsetes modellek is.

Nem hiányoztak az újdonságok természetesen a legnagyobb gyártók között nyilvántartott Asus standjáról sem, amely két P965 lapkakészlet köré épülő modellt is útjára bocsátott. A felsőkategóriában nevez a P5B Deluxe/WiFi-AP jelű alaplap. Az északi híd legfeljebb 1066 MHz-es rendszerbuszon át kommunikál a processzorral, a maximum 8 GB DDR2-800 (vagy lassabb) memória számára négy aljzat áll rendelkezésre. Az Intel alapvetően egy PCI Express x16 csatolót szán a videokártyának, az Asus azonban egy második PCIe x16 aljzatot is szerelt a lapra, amely két vagy négy élő PCIe-sávot tartalmazhat. Ezenkívül egy PCIe x1 és három PCI foglalat várja a bővítményeket.

Az ICH8R déli híd hat Serial ATA II porttal szolgál, az IDE-támogatás azonban már kimaradt belőle, ezért más gyártók megoldásához hasonlóan itt is egy JMicron chipet találunk, amely egy Ultra-ATA133 csatorna, egy belső és egy külső SATA II interfész vezérlését látja el. Gigabit Ethernet interfészből kettő van, mindegyiket kiegészítik a hálózati hibák felderítését megkönnyítő Asus AI Net2 technológiával, emellett van egy 802.11b/g-kompatibilis Wi-Fi vezérlő, amely képes kliensadapterként és hozzáférési pontként is működni. Hangról egy nyolccsatornás ADI AD1988B kodek gondoskodik, és nem hiányzik a lapról a FireWire sem. A CPU nyolcfázisú tápáramkörrel rendelkezik, a hűtést passzív, hőcsöves bordák és a Stack Cool 2 rendszer segíti. A lap mellé csomagolt kellékek sorában található egy Wi-Fi antenna és egy iránymikrofon is.

Egyszerűbb kivitelű és kevesebb extrával érkezik a középkategóriába szánt P5B. A fentitől eltérően ezen egy PCI Express x16 aljzat található, mely mellé három PCIe x1 és három PCI került. A „sima” ICH8 déli híd négy Serial ATA II portot nyújt, de nem hiányzik a JMicron chip által kezelt IDE-csatorna, az egy belső és egy külső SATA II port. Hálózati csatlakozást egy Realtek Gigabit Ethernet vezérlő biztosít; elmaradt a FireWire, de szintén nyolccsatornás az integrált hangrendszer, melynek itt is megvannak az optikai és koaxiális SPDIF kimenetei a hátsó I/O panelen. Mindkét új alaplap sokrétű tuninglehetőségeket kínál, egyúttal a gyártó igyekezett kiküszöbölni a helytelen beállítások vagy sikertelen BIOS-frissítések szerencsétlen következményeit is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés