Hirdetés

Az ATI őszre ígéri új generációs grafikus processzorait

Az ATI megerősítette, hogy késik R520 kódjelű grafikus processzorának bemutatásával, ugyanakkor arról biztosította a befektetőket és a piacelemzőket, hogy ez év őszén egy komplett GPU-sorozatot dob piacra, melyet már 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készít.

Míg az NVIDIA biztosra ment, és legutóbbi grafikus processzorát, a GeForce 7800 GTX alapját képező G70-et is 110 nm-es technológiával gyártatja, addig a kanadaiak a mikroarchitektúra cseréjével egy időben gyártástechnológiai váltást is végrehajtanak. A lépés nem mentes a kockázatoktól, hiszen a TSMC még nem tudott bejáratott 90 nm-es technológiát kínálni, s korábbi hírek arról szóltak, hogy az R520 próbagyártásakor jelentős részben a GPU futószalagjainak csak felét sikerült aktiválni, ami igen rossz kihozatalra engedett következtetni, ráadásul az órajellel és a fogyasztással kapcsolatos gondok is felmerültek.

Az ATI képviselői szerint a folyamatokat sikerül mégis ellenőrzésük alatt tartani, s meg lehetnek elégedve a technológiával, a gyártókapacitással és a kihozatallal is. A vállalat korábban mindig alsókategóriás GPU-ival kezdte meg a kisebb csíkszélességre, újabb gyártási eljárásra való átállást, hogy mérsékelje az anyagi kockázatot. Ha most beválik az új stratégia, és valóban sikerül felülkerekedni a problémákon, akkor az ATI újabb adut tarthat a kezében, hiszen őszre egy teljesen átdolgozott, a Shader Model 3.0 támogatásával felvértezett, modernebb technológiával készülő termékcsaládot tud az NVIDIA konkurens videokártyái ellen felmutatni.

A korábban júniusra, majd júliusra várt R520 hivatalos bejelentésére meg nem erősített információk szerint végül augusztusban kerülhet sor; a piaci bevezetést illetően azonban lényegében nem történt változás, hiszen jól értesült források már a Computex előtt is arról számoltak be, hogy szeptember előtt nem várható a kártyák szállításának megkezdése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés