Hirdetés

Az AMD legújabb processzor tervei

Az utóbbi időben sok kellemetlen hír látott napvilágot az AMD processzorok késéséről, a cég anyagi helyzetéről és a borús jövőről. Most az AMD legújabb útitervére támaszkodva foglaljuk össze, amit tudunk.


Forrás: XBitlabs.com

Sajnos régóta közismert, hogy a Clawhammer és a Sledgehammer (Opteron) csak a jövő év első negyedévében jelenik meg, ráadásul a sunnyvale-i székhelyű cég főleg az utóbbit fogja nyomni, mert abban reménykedik, hogy a szerverekbe szánt Opteron CPU-val nagyobb mértékben tudja növelni bevételeit, mint az asztali gépekbe szánt Clawhammer-rel. Ebben valószínűleg igaza is van, mert a szerver ágazatban nagyobb lehet a haszonkulcs, illetve nagyobb megrendeléseket kaphat a cég, bár a piacra betörni is összehasonlíthatatlanul nehezebb (az AMD-nek mindmáig nem is igazán sikerült).

A Barton magos, 512 Kb L2 gyorsítótárral szerelt Athlonok közül azonban úgy tűnik, hogy az asztali XP verzió hamarabb jelenik meg, mint a kétprocesszoros szerverekbe szánt MP. Elképzelhető, hogy a Barton XP-k már idén év végén megjelennek, de az AMD-t ismerve, azért ennek kicsi az esélye.

További érdekesség, hogy a 2004-ben (!) megjelenő 90 nanométeres procik elnevezésénél az AMD szakít eddigi kódnév-hagyományaival (a magok neve sok esetben a lovakhoz kapcsolódik, emlékezzünk csak a Mustangra, a Thoroughbredre, az Appalosára, stb.). Az új magok földrajzi helyekről kapják majd neveiket, az 1-8 processzoros szerverekbe szánt procik fedőneve Athens, az asztali gépekbe San Diego kerül, a mobil szegmenst pedig az Odessa-val célozzák meg.

Az útiterv szerint a Duronok maradnak 2003-ban, legalábbis ameddig a piac igényli. A 64 bites technológiára épülő mobil Athlonok jövő év közepén jelennek meg, azonban még ezek is a 0,13 mikronos technológiával készülnek, az AMD ugyanis 2004-re halasztotta a 90 nanométeres gyártástechnológia bevezetését.

Érdemes mindezt összevetni azzal, hogy az Intel milyen agresszíven vezeti be az újabb technológiákat. 2003 közepére a processzoraik 5%-át 90 nanométeres technológiával kívánják gyártani (Prescott magos Pentium 4), ez az arány a jövő év harmadik negyedévére 20%-ra, majd év végére 40%-ra nő! Ezt a tendenciát 2004-ben is folytatni kívánják, amilyen gyorsan csak lehet, 2004 közepére 90%-os arányt akarnak elérni ezen a téren. Ezután pedig rögtön megkezdik az áttérést a 65 nanométeres gyártásra.

Reméljük az AMD tudja tartani a lépést. Ne feledjük, a cég fenntartja a jogot, hogy a roadmapet bármikor figyelmeztetés nélkül megváltoztassa, így még semmi sem biztos (ugyanakkor igen ritka, amikor az előzetes tervekhez képest végül valami gyorsabban készül el).

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés