Hirdetés

AMD mobil tervek

A San Josében székelő Platform Conference alkalmából az AMD bemutatta mobil processzorainak útitervét. A reflektorfényben természetesen a Palomino magos Athlon 4 és a Morgan magos Duron processzorok álltak. Ha hihetünk az AMD-nek (csak tudják, mit fognak csinálni), akkor még ebben a negyedévben megjelenik az 1.1GHz-es Athlon 4 és a 900MHz-es mobil Duron. A következő negyedévben az Athlon 4-esek elérik az 1.3GHz-et, míg a Duron család 950MHz-nél zár. Közben megkezdik a 0.13 mikronos SOI (Silicon-on-Insulator) gyártástechnológiára való átállást, és az Athlonok immár a Thoroughbred magon alapulnak (majd).

Az Intel ma jelenti be az 1.13GHz-ig hozzáférhető, 0.13 mikronos, Tualatin magos mobil Pentium 3-as processzorait, és a negyedik negyedévre az 1.2GHz-ig is elérik (wow :D). Azt gondolhatnánk, hogy az AMD ismét jól ellátja az Intel baját, hiszen az Athlon processzorok, főleg a Palomino magosak, azaz az Athlon 4, jelentősen jobban teljesítenek a Pentium 3-asoknál. Ne feledjük azonban, hogy a mobil Pentium 3 512KB L2-es cache-sel érkezik, ráadásul az Intel féle ATC (Advanced Transfer Cache, melynek főbb jellemzője pl a 256 bit széles adatbusz) az a pontja a P3-asoknak, aminek segítségével egyáltalán versenyképesek maradhattak az Athlonokkal (ott a cache csak 64 bit széles csatornát kap, stb). Tehát +256KB cache a desktop P3-hoz képest igenis nagy tényező lehet.

Ami még fontosabb, hogy a mobil P3-asok innentől kezdve 0.13 mikronos technológiával készülnek, míg az AMD-nek majdnem fél éve van, ami alatt az Athlon 4 0.18 mikronos soron készül, és mint ilyen, lényegesen nagyobb energiafogyasztással bír, mint a P3. Ez pedig abszolút érv a notebook piacon, hiszen egy notebook üzemideje ettől függ. Ha pl 1.2GHz-es procikat hasonlítunk össze, úgy a P3 23W-ot eszik maximum, az Athlon 4 28W-ot. Ez több, mint 20% különbség, tehát nem kevés!

Az AMD tehát kénytelen lesz olcsóbban adni mobil processzorait, de ezt kényelmesen meg is teheti, ugyanis lényegesen alacsonyabb költségekkel gyárt, mint az Intel. Részben pont a fent említett ATC architektúra miatt (az Intel tehát nagy árat fizet a teljesítménytöbbletért). Amint az AMD átáll a 0.13 mikronos gyártásra, újra fölénybe kerülhet (ne feledjük a mobil P4-eseket sem, előbb-utóbb bejelentetnek) és egészen 1.6GHz-ig skálázhatja CPU-it!

Jól látható tehát, hogy az AMD-nek nagyon komoly esélyei vannak a mobil piacon, és nem is fogják ezt elmulasztani. A szerver/munkaállomás piac sajnos nagyobb falat, de a notebookhoz "mindössze" annyit kell elérniük, hogy keveset fogyasszanak a CPU-ik, és "kész".

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés