Hirdetés

Jó hírek az AMD-nek, rossz hírek az Intelnek?

Az Overclockers honlapon jelent meg egy érdekes összefoglaló az Intel jövő évben várható lépéseiről, természetesen abszolút nem hivatalos formában, merő spekuláció gyanánt. Általában nem kedveljük az ilyesmit a PROHARDVER!-en, de az elmúlt napok tömény bejelentései után talán üdítőleg hat egy kis "kikapcsolódás"...

Az első érdekesség, hogy előreláthatóan a Prescott magos Pentium 4-ek csak egy év múlva jelennek meg. Az Intel eddig ennél korábbi időpontot jelzett, a háttérben több dolog is lehet. Az egyik, hogy problémák akadtak a 90 nanométeres gyártástechnológiával, de valószínűbb az a megközelítés, hogy drága az áttérés, ezért az Intel inkább lassít egy kicsit. A tőzsdén amúgy sem örültek az Intel eddigi stratégiájának, mely azon alapszik, hogy recesszió idején is nagy befektetéseket eszközölnek, így remélve, hogy a gazdasági visszaesés elmúlta után nagy előnnyel indulnak a riválisokhoz képest. A recesszió ugyanis húzódik...

Az Intel inkább a Northwood magból próbál többet kicsikarni kisebb változtatásokkal (ez ismerős lehet az AMD-től). Rövid távon a HyperThreadingre, illetve a külső buszfrekvencia emelésére helyezik a hangsúlyt az új gyártástechnológia (és nagyobb belső órajel) helyett.

Sok helyen olvashattuk, hogy a HyperThreading nem jelent akkora teljesítménybeli növekedést, hogy megérje rá fejleszteni úgy, hogy jelenleg kb. 300 dollárral többe kerül a 3.06 GHz-es HT-s processzor a 2.8 GHz-es HT nélküli változatnál. Ezen a helyzeten az Intel február végére kíván változtatni, hiszen ekkorra jelennek meg HyperThreading engedélyezéssel az alacsonyabb órajelő P4-ek. Továbbra is lesz árkülönbözet, de ez várhatóan egy 2.4 GHz-es modell esetén 15 dollár körüli értéket jelent.

Újabb érdekesség, hogy az Intel minél előbb át akar térni 800 MHz-es (QDR) FSB-t és HyperThreadinget használó processzorok gyártására! Ez azért izgalmas, mert a Pentium 4-ek eddig is jobbára memória-sávszélesség hiányban szenvedtek, és a DDR-II megjelenéséig nem is nagyon számíthatunk jelentős gyorsulásra. Most pedig egy olyan processzorról szólnak a hírek, aminek a külső órajele magasabb, mint a hozzá kapcsolódó memóriáé (csak egy dual DDR400 memóriakonfig szolgálhatja ki igazán, ami egyébként szintén tervbe van véve, és a Granite Bay (E7205) után nem is lesz nehéz megcsinálni).

Ez nagyjából azt jelenti, hogy eleinte nem lehet érdemben felpörgetni ezeket a CPU-kat, hiszen a memória úgyis visszafogja őket. Ráadásul az új processzorok közül csak az ekkora külső órajelet alkalmazók tartalmazzák majd a HyperThreadinget, az alacsonyabb FSB-vel rendelkezők nem!

Tehát Intel-párti tuningolók választás előtt állnak. Vagy a HT-t választják és nem emelik az órajelet, vagy lemondanak a HyperThreadingről, ekkor lesz esélyük az órajel emelésére.

Összefoglalva, az Intel kevésbé lesz agresszív 2003-ban az új technológiák terén, mint eddig vártuk, ami nagyon jó hír az AMD-nek. A Barton magos Athlonok is jobb színben tűnnek fel ezután, de a legjobb hír az, hogy az AMD nem lesz túlságosan lemaradva a 90 nanométeres technológia bevezetésével, amennyiben tartani tudják jelenlegi terveiket.

Aki tavasszal akarja fejleszteni gépe CPU-ját, biztos, hogy sok lehetősége lesz. Akkor talán már tudjuk, hogy egy Barton magos Athlon, egy Hammer, esetleg egy felpumpált P4-es platform közül melyik az ideális választás.

A fenti híreket nagy kétkedéssel kell fogadnunk, az Intel nem erősítette meg a őket, ráadásul egy részük az Inquirer nevű számítástechnikai bulvárlap oldalairól származik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés