Hirdetés

Az AMD bejelentette kétmagos processzorait

Az első Opteron processzorok bemutatása után pontosan két évvel az AMD hivatalosan bejelentette kétmagos processzorainak érkezését. A sunnyvale-i gyártó először tavaly augusztusban mutatta be partnereinek működő kétmagos szerverprocesszorait, majd januárban – még ugyancsak zárt ajtók mögött – bizonyságot tett a dual-core Athlon 64-ek erejéről is. Mindazonáltal a legfőbb konkurensnek az utolsó pillanatban sikerült beelőznie, hiszen az Intel első kétmagos chipje, a Pentium Extreme Edition 840 hétfőn bukkant fel már kereskedelmi forgalomban is elérhető konfigurációkban.

A verseny azonban még csak ezután kezdődik igazán, hiszen a két vállalat más-más stratégiát választott a kétmagos processzorokat illetően. Míg az Intel munkaállomásokba, illetve alsó-középkategóriás szerverekbe szánt kétmagos Xeonjainak megjelenését 2006 elejére időzíti, az AMD épp ennek a szegmensnek adott elsőbbséget. Három Opteronja, a többprocesszoros rendszerekbe való 865 (1,8 GHz), 870 (2 GHz) és 875 (2,2 GHz) máris elérhető, míg kétutas gépekbe illő, 265 (1,8 GHz), 270 (2 GHz) és 275 (2,2 GHz) modellszámozású (ill. órajelű) lapkái május végétől kaphatók.

A cég drezdai üzemében 90 nm-es csíkszélességű technológiával készülő chipek kompatibilisek a jelenleg is használt Socket 940 foglalatokkal, csupán BIOS-frissítést igényelnek. Az Opteronokat eleve felkészítették a többprocesszoros működésre és a későbbi integrációra, így műszakilag nem jelentett különösebb nehézséget a kétmagos chip kidolgozása. A két végrehajtó egység 1-1 MB független másodszintű gyorsítótárral rendelkezik; egy crossbar rendszeren keresztül közösen használják a beépített kétcsatornás DDR memóriavezérlőt, valamint a többi CPU-val és a rendszerrel való kommunikációt lehetővé tevő HyperTransport linkeket.

Az új dizájn nem kevés teljesítménytöbblettel jár, a 2,2 GHz-en futó modelleket összehasonlítva kiderült, hogy a SPECjbb2000 tesztben a kétmagos 275 87 százalékkal előzi meg az egymagos 248-at, és ugyanebben a benchmarkban a 2,6 GHz-es, egymagos 252-t is lekörözi 69 százalékkal. Az árakat, amint a táblázatban is látható, az AMD úgy szabta meg, hogy az erősebb egymagos processzorokkal (fehér mezők) egy árba kerültek a legkisebb kétmagos típusok. Minthogy a sunnyvale-ieknek körülbelül háromnegyed évük van arra, hogy az új x86-os technológia egyedüli alkalmazóiként erősítsék piaci részesedésüket, az ár/teljesítmény arány sok vásárló számára kívánatos alternatíva lehet.

Az AMD ugyancsak ma jelentette be asztali gépekbe szánt kétmagos processzorait is, bár ezek szállítása – hasonlóan a Pentium D chipekhez – csak júniusban kezdődik meg. Az Athlon 64 X2 elnevezéssel futó széria nem szorítja ki sem az egymagos, immár középkategóriássá váló Athlon 64-eket, sem a játékosokat megcélzó Athlon 64 FX-eket.

Az új processzorcsalád négy modellel debütál, amelyek a 4200+ (2,2 GHz, 2 x 512 kB L2-cache), 4400+ (2,2 GHz, 2 x 1 MB L2-cache), 4600+ (2,4 GHz, 2 x 512 kB L2-cache) és 4800+ (2,4 GHz, 2 x 1 MB L2-cache) jelzést fogják viselni, nagykereskedelmi áruk közvetlen, ezerdarabos rendelés esetén rendre 537, 581, 803 és 1001 dollárban van meghatározva.

A 90 nm-es technológiával készített, mintegy 233 millió tranzisztort tartalmazó erőművek Socket 939 foglalatban kaphatnak helyet, s további jó hír az ilyen alaplapok tulajdonosainak, hogy mivel az áramellátó rendszer sem változott, egy BIOS-frissítéssel megúszhatják a váltást. A Cool'n'Quiet technológiát támogató processzorok az SSE3 utasításkészletet és megfelelő operációs rendszer (Linux, Windows XP SP2) használatával a memórialapok védelmét szolgáló Enhanced Virus Protection (EVP vagy NX) funkciót is biztosítják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés