Hirdetés

AMD: Kimarad a DDR2?

A CoolTechZone iparági forrásra hivatkozva azt közölte, hogy elképzelhető, hogy az AMD processzoraiba épített memóriavezérlő lehetséges fejlődési útja el fog térni a korábban tervezetthez képest. Az asztali processzorokat érintő, január végén általunk is közölt útiterv máris módosult, hiszen a Toledo kódnevű kétmagos Athlon 64-ek bejelentése máris megtörtént, sőt szállításuk is megkezdődik az első félév végén.

A hírek szerint ennél még jelentősebb változás áll be a jövő év első felére tervezett kétmagos Windsor, illetve az egymagos Orleans és Manila kódnevű chipek esetében. A gyártó ezekkel vezette volna be a DDR2 memóriák támogatását, ám nem kizárt, hogy erre végül nem kerül sor, s ezt a lépcsőfokot kihagyva az AMD egyből DDR3 vagy XDR memóriák használatára tér át.

Az AMD megfontoltságát a DDR2-t illetően több dolog indokolja. A gyártó processzorainak egyik fontos előnye a kompatibilitásban rejlik, amely még a kétmagos processzorok bevezetésével sem sérült, hiszen ezek egy BIOS-frissítés után a legtöbb alaplapban gond nélkül működhetnek. Minthogy azonban a memóriavezérlő a processzor része, a DDR2-re való áttérés a vásárlóktól megkövetelné az alaplap cseréjét is, komolyan befolyásolva ezzel a vállalat termékeinek népszerűségét.

Nem kevésbé fontos szempont, hogy a DDR2 memóriák – legalábbis racionális áron – nem hoznak teljesítménytöbbletet a jó minőségű DDR RAM-okhoz képest, melyek egy jó integrált vezérlővel párosulva egy ideig még megfelelő sebességet lesznek képesek biztosítani. A DDR2 jelenleg csak Intel platformokon található meg, ám megfelelő kihajtása normál körülmények között ma csak nForce4 SLI IE vagy i955X chipset köré épülő, meglehetősen drága rendszerekkel lehetséges.

Frissítve: az AMD hivatalos útiterve szerint nem marad ki a DDR2 támogatása; a memóriaszabvánnyal kompatibilis processzorok 2006 folyamán kerülnek piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés