Hirdetés

ATI hack: profi FireGL a Radeon 9500/9700-ból szoftveresen

Korábban számos hardveroldal foglalkozott a Radeon 9500-as videókártyák Radeon 9700-assá és 9700 Pro-vá való átalakításával, most pedig megjelentek az első hírek a Radeon 9500/9700(Pro) kártyák módosításáról, ATI FireGL-sorozatú professzionális videókártyákká. Bár még csak a hardveres út létezik, meg kell jegyeznünk, hogy már dolgoznak a driverek átírásán is, amely, hasonlóan a GeForce-kártyákhoz kiadott SoftQuadro Tool-hoz, megoldaná a szimplán szoftveres átalakítást.

Amíg az X-Bit Labs nevű hardveroldal az ellenállások átlyukasztását és egy hackelt BIOS beírását ecseteli, addig az orosz programozó, Alex Unwinder azon dolgozik, hogy továbbfejlessze az általa megalkotott és a RivaTuner videókártya-optimalizáló szoftverbe integrált SoftR9700-at (vagyis a Radeon-9500-ból Radeon-9700-at szkriptet). A továbbfejlesztett szkript segítségével az ATI-meghajtóprogramok úgy módosulnak, hogy FireGL Z1 kártyaként ismernek fel egy Radeon 9500-ast vagy Pro-t és FireGL X1-ként egy Radeon 9700-ast vagy Pro-t. Mivel technikailag alig van különbség a Radeon és a FireGL termékek között, minden bizonnyal sikerülni fog a drivermódosítás.

Az átalakítás, legyen hardveres, vagy szoftveres, igazán csak a professzionális 3D felhasználóknak éri meg, akik az optimalizált OpenGL-meghajtót használhatnák ezentúl régi-új kártyájukhoz. A játékosoknak azért nem éri meg a kártya módosítása, mert túl sok teljesítmény megy veszendőbe miatta.

Mivel egyre inkább számít a minőség a grafikus alkalmazások területén, így valóban megérheti egy Radeon 9500Pro, Radeon 9700 vagy Radeon 9700Pro típusú videókártya konvertálása egy FireGL Z1-é/X1-é. Unwinder még nem jelentette be a javított SoftR9700 meghajtóprogram-szkriptet, de egy internetes hardveres fórumon megjelent információ szerint már sikerült neki egy 64 MB-nyi memóriával ellátott Radeon 9500-as videókártyát FireGL Z1-ként használnia, annak ellenére, hogy egy eredeti FireGL Z1-kártya 128 MB DDR-SDR memóriával van szerelve. Az orosz programozó bejelentette azt is, hogy tervezi egy, a SoftQuadro-hoz hasonlatos szoftver kiadását is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés