Végre megvásárolható a régóta készülő Atari VCS

Az egyes verziók árazása ugyanakkor eléggé húzósnak tűnik a képességeket figyelembe véve.

Végre valahára megjelent a sok halasztáson átesett Atari VCS konzol, amely belsőleg és külsőleg is igen jelentősen megváltozott az eredeti tervekhez viszonyítva. Utóbbi tényezők persze jó ideje tudhatók, többek között beszámoltunk róla, hogy az újratervezett variáns R1000-es sorozatú beágyazott Ryzent kap, illetve a külsőre vonatkozó változásokat is megírtuk már.

A vállalat végül szűkebbre szabta a termékpalettát. Természetesen mindegyik, AMD Ryzen R1606G SoC APU-t használó konzolverzió része lesz a 32 GB-nyi eMMC adattároló, a kétsávos IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és 4.0-s Bluetooth modul, a Gigabit Ethernet, a négy USB 3.1-s, valamint az egy HDMI 2.0-s port. Az adattároló kapacitása kapásból szűkösnek tűnik, ugyanakkor egy M.2 csatoló várja az opcionális SSD-t, de akár egy szabványos USB-s meghajtó is befogható, sőt, előfizetés mellett felhős tárhelyszolgáltatás is elérhető.

Atari VCS Onyx
Atari VCS Onyx [+]

Az alapcsomag tekintetében az Atari nem dobja piacra a 4 GB-nyi rendszermemóriát használó modellt, így helyette a legolcsóbb variánst az Atari VCS Onyx képviseli 8 GB-nyi rendszermemóriával, amely igény esetén bővíthető. Ennek az ára 300 dollár. Az említett konzol mellé alapból nem jár játékvezérlő, ugyanis maga a gép nagyon jó multimédiás lejátszó. Ha valaki esetleg nem gondolkodik játékban, egyszerűen csak a HDR-t támogató, 4K-s 60 Hz-es megjelenítést kínáló eszköz érdekli, akkor elég csak az alaprendszert megvásárolnia. Játék mellett viszont szükséges valamelyik játékvezérlő, vagy az Atari Classic Joystick, vagy az Atari Modern Controller, amelyek 60 dollárba kerülnek.

Atari VCS All-In
Atari VCS All-In [+]

Alternatív megoldás a 400 dolláros Atari VCS All-In csomag, amely lényegében tartalmazza az előbbi gépet a Black Walnut dizájnnal, illetve a két játékvezérlőt is.

A konzolon a vállalat saját Linux disztribúciója fut, de más Linux disztribúciók is támogatottak, illetve opció a Windows, a Chrome OS és a SteamOS is. A lényeg az, hogy az Atari a saját rendszerét előtelepíti, ugyanakkor az igény esetén aktiválható PC módban a gép egy PC-ként üzemel, vagyis akármi telepíthető rá, ami egy PC-re. Ez eléggé szabad felhasználást biztosít az ügyfelek számára.

Maga a gép száznál is több előtelepített klasszikus játékkal érkezik, illetve opcionálisan elő lehet fizetni a Antstream Arcade felhőalapú játékszolgáltatására, ami havi 10 dollárba kerül, és ezernél is több retró játékhoz nyerhet hozzáférést a felhasználó. A játékok listája egyébként az Atari store-on belül fog bővülni, ahova a tervek szerint 3-25 dollár között elérhető címek kerülnek fel.

Az Atari egyébként egyértelműen a retró élménynek rendeli alá a rendszert, a cél pedig az, hogy minél több régi klasszikus legyen elérhető és problémamentesen játszható a friss hardveren. Ettől függetlenül a modernebb címeket sem vetik meg, mivel a Google felhőalapú játékszolgáltatását, a Stadiát is támogatják, de nem ez lesz a fő profil.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Atari

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés