Hirdetés

Kiderültek az Atari VCS titkai

Az konzol előrendelhetővé vált, ráadásul már az első nap 2,1 millió dolláros támogatást hozott össze az Indiegogo kampány.

Elérkezett a nagy nap, amire az Atari rajongói hónapok óta vártak. Az érintett cég március végén jelentette be, hogy a korábban Atariboxként futó konzol végül Atari VCS névvel érkezik a piacra, ráadásul korábban az is leleplezésre került, hogy az előrendelés május végén veszi kezdetét, méghozzá az Indiegogo portálon.

Nagy meglepetés nem érhetett senkit, elvégre a májusból már csak a mai nap maradt, így borítékolható volt, hogy a részletekre is fény derül. Az Atari élesítette is a hivatalos gyűjtést, ami jelen formában tényleg előrendelésként szolgál, ezért is lett százezer dolláros határ megadva, hogy biztosan át lehessen lépni. Ez gyorsan sikerült messze túlteljesíteni, ugyanis a kampány alig tart egy napja, de máris 2,1 millió dollárnál jár a maga nagyjából nyolcezer támogatójával, így még arra is van esély, hogy megdöntik a legendás OUYA közösségi gyűjtésre vonatkozó rekordját, ami 8,5 millió dollár volt.

Az üzleti része a dolognak azonban részletkérdés, érdemes a gépre koncentrálni, ami a maga 36,8 x 13,5 x 4 cm-es méreteivel nem túl nagy, és az 1,36 kg-os tömege is hízelgő. Belül egy AMD rendszerchip dolgozik, méghozzá egy Bristol Ridge kódnevű lapka, ami lényegében a 2015-ben megjelent Carrizo SoC APU új steppingre épülő, modernizált változata. Arról viszont nincs szó, hogy csúcstechnika lenne, elvégre a két darab Excavator modulja négy processzormagot kínál, míg a Radeon R5 típusú IGP alapja a GCN3 architektúrára építkezik, és hat darab multiprocesszor lesz benne aktív. Igazából a szó legszorosabb értelmében nincs szó egyedi tervezésű lapkáról, de az Atari egyedi paraméterezést kért, így saját maguk is beleszólhattak abba, hogy a felhasznált SoC mekkora TDP kerettel rendelkezzen, és ezen belül is milyen órajeleken üzemelhet. Sajnos ezeket a részleteket nem hozták nyilvánosságra, csak annyit árultak el, hogy a TDP keret alacsonyra lett állítva a hőtermelés és a zajszint visszafogása érdekében.

A rendszermemória DDR4 szabványra épül, továbbá 4 GB-os kapacitást kínál, de az órajelekről most sincs adat, viszont az biztos, hogy kétcsatornás módba lesz kötve. Gyárilag 32 GB-nyi eMMC tárolja majd az adatokat, és erre kerül az Ubuntu alapokra építkező Linux operációs rendszer is, amit az Atari kiegészített egy egyedi felhasználói felülettel, illetve az AMD gondoskodik a hardver támogatásáról. Ezt így saját tervezésű disztribúciónak tekintik, ami gyakorlatilag vállalható is, olyan ez, ahogy a Valve felépítette a SteamOS-t, ami a Debiánra építkezett. Az adattároló kiegészíthető külső merevlemezzel, illetve akár SD-kártyával is, illetve a vállalat kínál majd felhős tárhelyet is.

Az alapgép rendelkezik még IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és Bluetooth 5.0-s modullal, van gigabites Ethernet is, valamint négy USB 3.0-s port áll rendelkezésre az egyéb kiegészítőkhöz, míg a kijelző HDMI 2.0-s portra köthető.

A szolgáltatások tekintetében az Atari szóban kiadott parancsokon keresztüli vezérlést kínál, amely kapcsán négy mikrofon fog fülelni, de elérhető lesz még az élő közvetítés a Twitch platformon keresztül, illetve a játékokon keresztül lehet majd chatelni a barátokkal a Skype, a Discord, vagy más hasonló alkalmazásokat bevetve. A rendszerhez igazából nem kell majd internetkapcsolat, de nyilván a webes szolgáltatások másképp nem fognak működni. A platform opcionális része a Classic Joystick és a Modern Controller, de az Atari engedi a billentyűzeteket és az egereket is. Sőt, más játékvezérlők, webkamerák, fejhallgatók, mikrofonok, hangszórók is jöhetnek, gyakorlatilag bármi, ami PC-hez készült, USB vagy Bluetooth interfészre köthető, illetve van hozzá támogatás Linuxra.

A játékok szempontjából a retro élményt az Atari Vault fogja biztosítani, ami gyakorlatilag száznál is több klasszikus címet jelent, de maga a konzol nem lesz korlátozva, gyakorlatilag úgy fog működni, ahogy egy PC Linux operációs rendszerrel, vagyis más áruházak kliensei is telepíthetők lesznek. Ami a lényeg, hogy az Atari a saját áruházáért fog kezeskedni, amelybe több modern játék is érkezik, ezek éppen fejlesztés alatt állnak.

Az Atari VCS teljesen fekete, Onyx alapcsomagja 199 dollárért érhető el, míg a Classic Joystickkal együtt már 229 dollárt kell fizetni érte. Az utóbbi kiegészítőt szintén tartalmazó, dizájnosabb gyűjtői csomag 299 dollárért vihető el, bár a rendszer a külsőségeket leszámítva ugyanaz. Az opcionális kiegészítők tekintetében a Classic Joystick 29, a Modern Controller 49, míg a kettő együtt 59 dollárért rendelhető elő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Atari

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés