Hirdetés

Autókba szánt ISP-t jelentett be az ARM

A Mali-C71 ráadásul a vállalat első képfeldolgozó processzora, de ezzel rögtön mindenki elé lőtték magukat.

Az ARM hivatalosan is bejelentette a Mali-C71-es ISP-t, azaz képfeldolgozó processzort, amely a vállalat szerint a korábban felvásárolt Apical technológiáit is felhasználja. Bár ISP-ből rengeteg megoldás létezik a piacon a Mali-C71 mégis különleges, mivel ez az iparág első olyan fejlesztése, amely többszörös expozíciót és több kamerát is képes kezelni. Ebből már látszik, hogy a Mali-C71 nem igazán a tömegeknek készült. Sokkal inkább az autóipar a célpiac, ezen belül is elsődlegesen az ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), vagyis a vezetéstámogató rendszer, de a végleges célt nyilván az önvezető autók jelentik.

Az autóiparba szánt ISP-knél egészen mások a követelmények, mint más piacon. Többek között kritikus fontosságú tényező az önvezető autók esetében, hogy a kamerák eredménye pontosan legyen feldolgozva, mivel a beérkező képek kiértékelésénél akár egy pixelnyi hiba is okozhat problémát, hiszen akár távoli fényforrásnak is hiheti a rendszer. A feldolgozás jellege miatt tehát kritikus, hogy a kamerák képeit dolgozza fel az ISP, ugyanis ez az elsődleges garancia a vezetést végző hardver felé, hogy jó döntéseket hozzon vezetés közben.

A megbízhatóságot az ASIL hitelesítési tesztek szokták értékelni, és a Mali-C71 megszerezte az ASIL D hitelesítést, vagyis átmegy a legszigorúbb teszteken is. Az ARM ezt úgy érte el, hogy magába az ISP-be 300-nál is több dedikált hibadetektáló áramkör van. Ezek a hardver és a szenzor hibáit is felismerik, és ezt erősíti meg a folyamatos önteszt az ISP-re vonatkozóan. Ráadásul az összes adatút tartalmaz CRC ellenőrzést, vagyis minden pixeladat ellenőrizve, illetve hiba esetén korrigálva kerül beírásra.

A Mali-C71 rengeteg kamerát képes kezelni egyszerre, ami lényeges, ugyanis az autókat gyártó cégek egyre több kamerát raknak a kocsikra, és nyilván szeretnék, ha az ezekből származó adatokat lehetőség szerint kevés hardver legyen képes feldolgozni. Az ARM fejlesztése 4 darab valós idejű streamet kezel, és ezek mellé további 16 darab kamerából jöhet még adat, de ezek feldolgozása másodlagos, nem valós idejű lesz.

Maga az ISP összesen másodpercenként 1,2 gigapixelt képes feldolgozni, de ha ez nem lenne elég, akkor egy lapkán belülre több Mali-C71 is elhelyezhető, és ezzel természetese nem csak a teljesítmény, hanem a támogatott kamerák száma is növelhető.

A dinamikatartomány tekintetében a Mali-C71 24 stopot kezel, vagyis 16,8 millió szintet különböztet meg a fényerősség szempontjából. Ez azért lényeges, mert így a gép jól láthat sötétben és vakító napsütésben is, ami például az emberre nem igaz. Persze ehhez majd új kamerák is kellenek, de az ISP tudja a képességet, tehát ez a megfelelő hardverek elérhetősége után használhatóvá válik. A streamelt tartalomból ráadásul a vezető kaphat egy olyan kimeneti képet, amely közel áll az emberi látáshoz, tehát ezzel az ISP-vel tulajdonképpen egyetlen kamerából kiszolgálható a gép és az ember igénye is.


[+]

Az ARM Mali-C71 már rendelhető, és a vállalat szerint már partnerük is van a projektre vonatkozóan, ugyanakkor a célpiac jellegzetessége miatt még évekig tart, mire az első, Mali-C71-es ISP-vel felszerelt autók megvásárolhatók lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés