Hirdetés

Egy újabb partnert bukhat a szerverpiacon az ARM?

A Macom felvásárolja az Applied Microt, de nem biztos, hogy igényt tartanak az X-Gene termékcsaládra.

A héten a Macom bejelentette, hogy felvásárolják az Applied Microt, elsődlegesen az X-Weave és a Helix termékcsalád beolvasztása érdekében. A 770 millió dolláros akvizícióval a Macon a hálózati és a beágyazott piacra szánt portfólióját akarja erősíteni, ugyanakkor az Applied Micro kínál egy X-Gene termékcsaládot is, amely az ARM egyik kegyeltje a szerverpiac meghódítása szempontjából.

Az X-Gene a maga területén nem számít rossznak, készül is belőle a harmadik generációs fejlesztés, amely tulajdonképpen az áttörést hozhatja, mivel az ARM konstrukciójában az igazán első generációs szerverek jövőre futhatnak be. Ez azért van így, mert a szerverpiacra betörni nem egyszerű, a hardver nem sokat ér szoftver nélkül, így minden aktuális ARM-os szerver egyfajta nulladik generációs megoldás. Ezeket persze meg lehet vásárolni, de amelyik ügyfél mellettük dönt leginkább a jövőre alapoz, egészen pontosan az ARM-os jövőre.

Az ARM azonban amilyen szerencsés az ultramobil szegmensen belül, olyan szerencsétlen a szerverpiacon, mivel 2013-ban elvesztette a legnagyobb partnerének számító Calxedát, és most a Macon úgy nyilatkozott, hogy az Applied Micro X-Gene sorozata még a lehetséges jövőbeni sikerek mellett sem illik a portfóliójukba. Ez persze még nem jelenti azt, hogy az X-Gene is kihullott az ARM mögül, de a Macon aktuális véleménye abszolút nem bizalomgerjesztő.

Hivatalos döntés még nincs, de elképzelhető, hogy a Macon az X-Gene termékcsaládhoz tartozó fejlesztéseket az Applied Micro felvásárlása után eladja. Ez esélyt ad egy cégnek arra, hogy relatíve gyorsan beszálljon az ARM-os szerverpiacra az AMD, a Cavium, a Marvell, a Texas Instruments és az Annapurna Labs versenytársaként.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés