Leegyszerűsödik a több gigabites Ethernet USB-n keresztüli elérése

Az Aquantia AQtion AQC111U és AQC112U 2,5 és 5 gigabites Ethernetet biztosít az USB 3.1-gyel szerelt rendszerek számára.

Manapság az Ethernet port kezd kikopni az egyre vékonyabb notebookok következtében, ami igazából kellemetlenségeket is tud okozni, hiszen a gigabites Ethernet használatához Ethernet-USB átalakítót kell használni. Szerencsére ez azért nem vállalhatatlan tényező, az efféle eszközök 10 dollár körül már elérhetők, és az 1 Gbps-os teljesítményt megadják, amire már egy szimpla USB 3.0-s port is képes.

A jövőbe tekintve azonban egy kicsit bonyolultabb a probléma, hiszen megjelentek már a komolyabb, 2,5 és az 5 gigabites Ethernet iránti igények, amelyeket már nem olyan könnyű egy vékony notebook esetében kivitelezni. Bár vannak Thunderbolt 3.0-hoz tervezett átalakítók, ezek ára bőven 100 dollár felé kúszik, és igazából az USB-s megoldások sem tudnak igazán olcsók lenni, mivel több vezérlőlapkát kell bevetni a működés érdekében, egyet az USB-PCI Express konvertálásra, míg egyet a PCI Express interfészre kötve, ami biztosítja az Ethernet portot.

Az Aquantia a probléma kezelése érdekében kifejlesztette az AQtion AQC111U és AQC112U lapkákat, illetve pontosabban csak egy lapkát, amelynek két revíziója lesz, egy a 2,5, egy pedig az 5 Gbps-os Ethernet kapcsolathoz. A rendszer teljes sebességű működése az USB 3.1-es interfészen keresztül biztosítható, ráadásul az egész dizájn igen egyszerű, csupán egy chip az egész, ami még energiatakarékossá is teszi, legalábbis a Thunderbolt 3.0-hoz tervezett átalakítókhoz képest mindenképpen.

Az Aquantia megoldásai az év végétől lesznek elérhetők az érdeklődők számára, amely cégek konkrét átalakítókat építhetnek a fejlesztésekre. Ezek igazából még akkor is hasznosak, ha az asztali PC-n nincs több gigabites Ethernet port, de USB 3.1-es interfész igen, mivel ilyenkor nem szükséges bővítőkártyát beszerezni, elég az átalakító. Várhatóan 30 dollár körüli árcédulára lehet számítani, ami messze olcsóbb a jelenlegi konstrukcióknál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés