Hirdetés

Kábelcsere nélkül kaphatnak extra tempót a helyi (Ethernet) hálózatok

Egy gigabitnél nagyobb sebességet engedne meg az aktuális hálózati kábeleken az IEEE 802.3bz-2016-os szabvány.

A céges vagy esetleg otthoni szinten kiépített helyi hálózatok manapság leginkább Cat5e vagy Cat6 specifikációjú kábeleket használnak, amelyek egy gigabites teljesítmény mellett kiválóan kiszolgálják az igényeket. Sőt, a Cat6 kábelek egy rövid távolság erejéig a tíz gigabites adatátvitelre is képesek. Ugyanakkor manapság egyre nagyobb az igény a nagyobb teljesítményre, ami azért is okoz gondot, mert a legtöbb érintett nem szeretné lecserélni a jelenleg kialakított kábelhálózatát, az ugyanis igen nagy költség lehet egy nagyobb cég esetében.

A probléma megoldására érkezik az IEEE 802.3bz-2016-os szabvány, amit már jóvá is hagytak az érintettek, így rövidesen lehetőség lesz a már kiépített, Cat5e vagy Cat6 specifikációjú kábeleket használó hálózatok adatátviteli teljesítményét növelni.

Az új szabvány alapján a Cat5e kábelek másodpercenként 2,5 gigabitet, míg a Cat6 kábelek 5 gigabitet tudnak majd átvinni 100 méteres távolságon belül, de megfelelő konfiguráció mellett a Cat5e kábelek is képesek lesznek az 5 gigabit/másodpercre, de csak rövid távolság erejéig.

Az új lehetőségek kihasználáshoz új eszközök is kellenek, vagyis a 10 gigabites Ethernetet támogató hálózati termékek nem fogják automatikusan kezelni a 2,5 és 5 gigabit/másodperces tempót. Ugyanakkor az megfelelő eszközökre való váltás jóval költségkímélőbb, mint a kábelek lecserélése.

A fejlesztés elsődlegesen azért volt fontos, mert a Wi-Fi egyre nagyobb teret nyer, és a legerősebb Wi-Fi routerek 5 GHz-es sávon már elméletben képesen a másodpercenkénti egy gigabitnél nagyobb teljesítményre, ezért az ilyen rendszereknél a vezetékes irányba történő továbbításnál az 1 Gbps már szűkös lehet, illetve alapvetően szükségessé vált a vezetékes lehetőségek javítása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés