Hirdetés

Újabb hardverkomponenseket kap a teljes MacBook termékcsalád

Külsőre semmi sem változik, ám belül a processzort, a GPU-t és az SSD-t érhették módosítások.

Az Apple az iMac sorozat alaposabb frissítése mellett a MacBook termékcsaládot sem hagyta figyelmen kívül. Tulajdonképpen itt is a belsőségek számítottak, vagyis a dizájn tekintetében az újabb modellek semmiben nem különböznek az elődöktől. Mivel a MacBook három nagyobb részre oszlik, így célszerű ezeket külön kezelni.

A Macbook Air csak a processzor típusában fejlődött, mivel az Intel Core i5-5250U-t leváltotta a Core i5-5350U jelzésű modell. Ez finoman szólva sem egy nagy ugrás, mivel mindkét megoldás ugyanabból a kétmagos lapkából született meg, és az újabb verzió csak 200 MHz-cel nagyobb órajelet kínál a processzormagokra, míg a HD Graphics 6000-es IGP turbója 50 MHz-cel lesz nagyobb. Ez azért bosszantó, mert a Macbook Air ilyen formában egy nagyon hanyagolt megoldás, elvégre évek óta alig-alig változik, és az alkalmazott technológia szempontjából nagyon le van maradva.

Az új Macbook sorozatot már egy picikét nagyobb változás érte a korábbi generációhoz képest, ugyanis a Skylake-et leváltotta a Kaby Lake. Az alapmodell esetében ez az Intel Core m3-6Y30-as modell Core m3-7Y32-re való cseréjét jelenti, ami magával hozza a HD Graphics 615-ös IGP-t a korábbi HD Graphics 515 helyett. Ennek az órajel növekedése mellett azért van igazán jelentősége, mert teljesen hardveres lesz a 10 bites HEVC tartalmak kódolása és dekódolása, amit az Apple a macOS 10.13 High Sierra operációs rendszerben támogat is. Mindemellett az LPDDR3 szabványú rendszermemória effektív órajele 1866 MHz-ről 2133 MHz-re nőtt, illetve a beépített SSD is némileg modernebb.

A frissített MacBook Pro is hozza a kötelezőt, hsizen a Skylake helyett jön a Kaby Lake. A 13 hüvelykes változat esetében az alapkonfiguráció Core i5-6360U CPU-ját váltja az i5-7360U, ami már Iris Plus Graphics 640-es IGP-vel dolgozik szemben a korábbi lapka Iris Graphics 540-es opciójával. Továbbá az LPDDR3 szabványú rendszermemória effektív órajele 1866 MHz-ről 2133 MHz-re nőtt, ugyanakkor az alapkiépítésnél a 256 GB-os SSD 128 GB-ra csökkent, de persze a nagyobb tárhelyre megmaradt a lehetőség felárért cserébe.

A 15 hüvelykes modell alapkonfigurációjánál Core i7-6700HQ-t a Core i7-7700HQ váltja, ami az IGP tekintetében egy HD Graphics 530-ről 630-ra való módosítást jelen. Ugyanakkor a nagyobbik MacBook Pro már AMD által szállított dedikált grafikus vezérlővel is rendelkezik, ahol Radeon Pro 450-et leváltotta a Radeon Pro 555.

Természetesen a legtöbb modellnél nem kell elfogadni az alapkonfigurációt, így felár ellenében lehet erősebb hardvereket is választani, amelyek minden esetben az Intel és az AMD újabb fejlesztéseit használják.

Az árazás szempontjából nagy változás nincs. Egyedül a 13 hüvelykes MacBook Pro induló ára csökkent 1500 dolláról 1300 dollárra. Emiatt is nehéz érteni, hogy az Apple miért szenved még az amúgy 1300 dolláros MacBook Airrel, hiszen tisztán látszik, hogy házon belül is van a jóval jobb felszereltségű konkurense.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés