Hirdetés

Érintőkijelző helyett univerzális érintősávval jött a két új Apple MacBook Pro

Izgalmas lehetőségeket tartogat az új fejlesztés. Ráadásul a nagyobbik modell AMD Radeon Pro dedikált grafikus vezérlőt kap.

Az Apple ma megtartott sajtótájékoztatóján leleplezte az új MacBook Pro családot, amely kicsit több annál, mint a tavaly bemutatott 13,3 és 15,4 hüvelykes MacBook Pro masinák egyszerű frissítése. Elsősorban megemlítendő, hogy kívülről is teljesen megújultak, így a minden porcikájában alumíniumból előállított ház mindkét méretkategóriában vékonyabb lett. 13-as MacBook Pro esetében a korábbi 18 milliméterről sikerült egészen 14,9 milliméterig lemenni, míg 15-ös modellnél a korábbi 18 millimétert 15,5 milliméterig faragták, ami pedig a tömeget illeti, a kisebbik masina tömege 1370 gramm, míg a nagyobbiké 1830 gramm.


[+]

Mérettől függetlenül mindkét méretkategóriában ugyanazokat az újításokat vetették be, így a korábbinál kétszer nagyobb Force Touch Trackpadet, a teljesen új, jobb gépelési érzetet és visszajelzést nyújtó második generációs pillangós mechanikájú billentyűzetet. Mindegyik masinán négy darab USB Type-C csatlakozó foglal helyet, ami támogatja az egyenként 10 Gbps átvitelre képes USB 3.1 szabványt, valamint 40 Gbps Thunderbolt 3 portként, 2 darab 5K vagy négy darab 4K kijelző meghajtására képes DisplayPort 1.2 kimenetként, továbbá töltőportként is funkcionálnak. Ha már töltés, akkor meg kell jegyezni, hogy egyetlen feltöltéssel az üzemidő mérettől függetlenül 10 óra lesz. A nagyobbik MacBook Pro notebookokban 76, a kisebben 49,2 Wh-s akkumulátor található.


[+]

A legfontosabb újítás, hogy érintőkijelző helyett egy úgynevezett Touch Bart integráltak a billentyűzet felső sorába, a megszokott F funkciógombok helyére. A korábbi pletykáknak megfelelően ez egy érintős OLED kijelzősáv, aminek a dinamikusan tartalma változik, illetve változtatható. Alapesetben rendszer vezérlőpanelként (fényerő, hangerő, multimédiás gombok), az Fn gomb lenyomására pedig hagyományos F funkciógomb-helyettesítőként funkcionál, de igazából sokkal érdekesebb, hogy tartalomban mindig az adott alkalmazáshoz igazodik. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy egy program elindításakor olyan elemek jelennek ebben a sávban, amelyek megkönnyítik és meggyorsítják az aktívan képernyőn lévő program használatát. Például egy levelezőkliens esetében ide kerül egy küldés vagy csatolmány gyorsgombja, szövegszerkesztőnél a formázás gombjai, böngészőnél a kedvencek eszköztár, chatelésnél a smiley-k és még sorolhatnánk, a lehetőségek tárháza már-már kimeríthetetlen. Photoshopban például a teljes visszavonás művelet elvégezhető úgy, hogy az apró ikonképekben láthatóak a nagyobb változtatások, így gyorsabban visszapörgethető egy korábbi állapot, de egy DJ programban anélkül lenyomható egy szett keveréssel és effektekkel, hogy hozzányúlnánk a billentyűzethez. Ráadásul a Touch Bar testreszabható, a hagyományos kijelzőn előhívhatók a lehetséges opciók, amelyeket csak le kell húzni a kijelző aljára és ezáltal bekerülnek a Touch Bar eszköztárába.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a masinákba bekerült az Apple T1 chip és a Touch ID, aminek érzékelője szintén a Touch Bar alatt (a jobb szélen, a bekapcsológombra integrálva) kapott helyet. Ami a hardvert illeti, az IPS Retina kijelzők felbontása változatlanul 2560x1600 és 2880x1880 képpont a képátló növekvő sorrendjében, maximális fénysűrűségük 500 cd/m², a lefedett színtér pedig DCI-P3. Javítottak a hangzáson is, amihez új sztereó hangszórópárokat vetettek be, illetve a hűtésen is dolgoztak, így a nagyobbik modellben a hőelvezetésért és hőleadásért a hőcsövek mellet két ventilátor a felelős. Az adattároló mindegyik modell esetében PCI Express interfészen bekötött (a gyártó leírása szerint alaplapra szerelt) SSD. Az 13 hüvelykes modell 256 és 512 GB-os, illetve 1 TB-os kapacitással lesz elérhető, míg a 15 hüvelykes verziónál megjelenik a 2 TB-os kapacitás is. A tempó igen combos lehet, mivel elérheti a 3,1 GB/s-ot is.

A kisebbik, 13,3 hüvelykes Macbook Pro két verzióban jön. Lesz egyetlen alap billentyűzetes, illetve lesz több Touch Bar és Touch ID párosítással ellátott verzió. Előbbiben 1866 MHz-es, míg utóbbibakban 2133 MHz-es effektív órajelű, LPDDR3 szabványú rendszermemória dolgozik, ennek a kapacitása pedig mindkét esetben 8 GB, de igény esetén 16 GB-nyi kapacitással is kérhetők a gépek. Az Intel Iris Graphics 540-es IGP-vel dolgozó Touch Bar és Touch ID nélküli modell alapkiszerelésben Intel Core i5-6360U processzort használ, ami opcionálisan Intel Core i7-6567U-ra cserélhető. A Touch Barral és Touch ID-vel rendelkező megoldásban az IGP már az Intel Iris Graphics 550-es fejlesztése lesz, és alapkiszerelésben a Core i5-6267U CPU-t lehet választani, de ez leváltható a Core i5-6287U-ra, vagy esetleg a még gyorsabb Core i7-6660U-ra. A 13 hüvelykes Macbook Pro gépek közös jellemzője még, hogy minden processzoropció kétmagos.


[+]

A nagyobbik, pontosan 15,4 hüvelykes Macbook Pro modellből csak egyféle kiadás lesz, azaz a Touch Bar és Touch ID alapfelszereltség, illetve minden verzióban 16 GB-nyi, 2133 MHz-es effektív órajelű, LPDDR3 szabványú rendszermemória lesz, ahogy az IGP is minden esetben Intel HD Graphics 530-as. Ugyanakkor minden változat része egy dedikált grafikus vezérlő is, szoftveres átkapcsolással bekötve. Az alapfelszereltség mellett ennek a típusa AMD Radeon Pro 450 és 455 lehet, egységesen 2 GB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti tárral. Előbbi grafikus vezérlő mellé az Intel Core i7-6700HQ processzor jár, míg az utóbbihoz az Intel Core i7-6820HK, de opcionálisan mindkét esetben választható az Intel Core i7-6920HQ processzor is. Sőt, igény esetén a dedikált grafikus vezérlő is lehet AMD Radeon Pro 460, ami már 4 GB-nyi GDDR5 szabványú memóriát használ.

A mobil AMD Radeon Pro termékekről sajnos nincsenek pontos adatok, de annyit sikerült megtudnunk, hogy mindegyik modellhez a kisebbik Polaris 11 kódnevű cGPU lett felhasználva, illetve lényeges változása a korábbi MacBook Pro generációkhoz képest, hogy ezek már professzionális megoldások, tehát olyan terméktámogatásban részesülnek, amilyen az asztali Mac Pro gépbe szerelt FirePro VGA-khoz jár.


[+]

Az ezüst és "asztroszürke" színben elérhető új MacBook Pro 13 modell alapára 1799 dollár (649 990 forint) lesz. A MacBook Pro 15 alapváltozata 2399 dollárt (879 990 forintot) kóstál, és szintén a felsorolt két színben lesz elérhető. A kisebbikből a Touch ID és Touch Bar nélküli, valamint csak két USB Type-C porttal, de kicsit nagyobb, 54,5 Wh-s akkuval felszerelt abszolút alapmodell 1499 dollárba, azaz 549 990 forintba kerül. Ez utóbbi modell szállítása már megkezdődött, a többi masina 3-4 héten belül lesz elérhető, de előrendelést már felvesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés