Hirdetés

Belsőleg frissítette fel az iMac sorozatot az Apple

Az dizájn megmaradt, de a választható hardverkonfiguráció sokkal átgondoltabb, továbbá jön az iMac Pro is.

Az Apple megújította az iMac gépeket, amelyek viszonylag régen, még a 2015-ös esztendő októberében voltak utoljára frissítve. A külsőségeket tekintve sok változás nincs, vagyis a formavilág már a megszokott dizájnokat követi. Ezen nem is kell változtatni, hiszen sokaknak tetszik.

A kijelző tekintetében már vannak újítások. Az új iMAC-ek is 21,5 és 27 hüvelykes megjelenítővel jönnek, de az elődökhöz képest 43%-kal nőtt a fényerő, ami így már 500 nits. Újítás még a 10 bites dithering natív támogatása, ami egymilliárd szín reprodukálását is lehetővé teszi, emellett a DCI-P3 színtér lefedése megmarad. További extra, hogy két USB Type-C is került a frissített modellekre, amelyek a Thunderbolt 3-at is támogatják.

A 21,5 hüvelykes gép alapvetően két kijelzővel rendelhető, vagyis elérhető a korábbi modellből megmaradt 1920x1080 és 4096x2304 pixeles megoldás. Ez a rendszer az Intel Kaby Lake lapkát használ, amely mellé az alaplapra 8 GB memória került, de ez kiegészíthető további 8 GB-tal. Utóbbi lehetőség nem csak 16 GB-nyi rendszermemóriát kínál, hanem aktiválja a kétcsatornás módot is.

Nagyon lényeges, hogy az Apple tanult a korábbi generáció hibájából, ugyanis a 4K-s kijelző erősen megfeküdte az integrált grafikus vezérlő gyomrát. Emiatt a szimpla Full HD-s modellbe csak az Intel Core i5-7360U modell kérhető, ami két magot és Iris Plus Graphics 640-es IGP-t kínál. Ezzel szemben a 4K-s verzió esetében már az asztali piacra szánt Core i5-7400-as négymagos modellt kell igényelni, amit opcionálisan egy szintén asztali négymagos Core i7 és kiválthat. Emellett a nagyobb felbontású kijelzőnél már inaktív az Intel IGP-je és a helyét egy AMD Radeon Pro 555-ös MXM modul veszi át 2 GB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti tárral. A vásárló dönthet egy AMD Radeon Pro 560-as MXM modul mellett is, de ilyenkor minimum a Core i5-7500-as négymagos processzort kell mellé választani, viszont a rendszermemória mérete 32 GB-ig is növelhető, és ezzel a VGA-val már kötelező a 0,256, a 0,512 vagy az 1 TB-os Fusion Drive meghajtó is az 1 TB-os merevlemez helyett. A többi grafikus vezérlővel ez csak opcionális.


[+]

A 27 hüvelykes modell csak asztali processzorral rendelhető, és az Apple minden esetben kikapcsolja az IGP-t, mivel az amúgy sem tudná megjeleníteni az 5120x2880 pixeles felbontást. Ez a feladat konfigurációtól függően az AMD Radeon Pro 570, 575 és 580 jelzésű modellekre hárul. Az első kettő 4, míg az utolsó 8 GB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti tárral rendelkezik. A processzor szempontjából négymagos Intel Core i5 és i7 modellek közül lehet választani, legjobb opció itt az i7-7700K, de persze a tuning lehetősége nélkül. A rendszermemória szempontjából 8, 16 és 32 GB-os kapacitás kérhető, és a kisebbik iMac gépekkel ellentétben minden konfiguráció esetében aktív a kétcsatornás mód, illetve a Radeon Pro 575 és 580 mellett opcionálisan igényelhető 64 GB-nyi memória is. Az adatokat tároló csak SSD vagy Fusion Drive lehet, tehát itt a merevlemez már eltűnt. A tárkapacitás egyébként 256 GB-tól 3 TB-ig is terjedhet.

A 21,5 hüvelykes iMacek ára a felszereltség függvényében változik. A Full HD-s verzió 1100, míg a 4K-s 1500 dollárról indul, a 27 hüvelykes iMac modellért pedig minimum 1800 dollárt kell fizetni. Természetesen a konfigurálással egészen el lehet szállni, bőven 2000 és 4000 dollár fölé vihető az árcédula.

Az Apple bejelentett egy régóta pletykált terméket is, ami az iMac Pro névre hallgat és 27 hüvelykes kijelzőt kínál. Ez csak decemberben érkezik, de komoly, gyakorlatilag professzionális teljesítményszintre emeli az egész iMac sorozatot. Erről nagyon konkrét specifikációk még nincsenek, de a cég nagyjából elárulta, hogy mi várható.

A processzor oldaláról Intel Xeonok közül lehet választani. Nyolc mag lesz a belépő, de el lehet menni 18 magig is. Ehhez a cég újragondolta a rendszer hűtését, hiszen az efféle monstrumok fogyasztása nem kevés. Lesz 10 gigabites Ethernet is, illetve négy Thunderbolt 3 várja majd a kiegészítőket, továbbá az adattárolást is feltehetően a Fusion Drive látja majd el 1 és 4 TB közötti kapacitással.

Apple iMac Pro Apple iMac Pro
Apple iMac Pro [+]

A konstrukció különlegessége azonban, hogy az Apple átgondolta a GPU-kra vonatkozó stratégiáját. A vállalat mindig jókora kivárással építette be a partnere fejlesztéseit az újdonságaiba, ami azt jelentette, hogy a PC-kbe jellemzően gyorsabbak voltak ebből a szempontból. Nem is kevéssel. Az iMac Pro az első terméke a cégnek, amely ezen változtat és olyan GPU-t használ, ami pár hónappal a PC-s start után felkínálja ugyanazt a teljesítményt az Apple egyik gépében. Egészen pontosan az AMD Vega 10-es lapkájára esett a választás, amely Radeon Vega néven kerül majd az újdonságba. Ebből kétféle konfiguráció lesz, egy 56 aktív multiprocesszorral rendelkező 8 GB-os modell, és egy 64 multiprocesszort használ 16 GB-os verzió. Nyilván utóbbi lesz a gyorsabb és a drágább is. Az Apple 22 TFLOPS-os teljesítményt ígér, ami felezett pontosság melletti érték, tehát a szimpla pontosság melletti számítási teljesítmény maximum 11 TFLOPS lesz. A rendszermemória kapacitása 32, 64 vagy 128 GB lehet, míg a kijelző felbontása természetesen 5K, de a grafikus vezérlő további 5K-s megjelenítőket is meghajthat.

A fentiek mellett lényeges tényező még, hogy az Apple nyit a virtuális valóság felé. Az új iMac gépek közül az erősebbek támogatják a HTC Vive headsetjét, és ezt a szolgáltatást az iMac Pro is tudja majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés