Hirdetés

Javította új csúcs-MacBook throttling problémáját az Apple

Kimaradt a firmware-ből az energiamenedzsmentre vonatkozó felső limit, így az Intel – nem túl optimális – gyári beállítása élt.

Az előző héten számoltunk be arról, hogy az Apple új, legjobb komponensekkel konfigurált, 15 hüvelykes MacBook Pro modellje perceken belül throttlingolni kezd az erősebb terhelés hatására. Az Apple gyorsan kivizsgálta a hibát, és végül kiderült, hogy egy megmosolyogtató probléma állt a háttérben, nevezetesen kimaradt a firmware-ből az energiamenedzsmentre vonatkozó felső limit, ami azt jelentette, hogy a Core i9-8950HK esetében a gyári alapértelmezettnek számító, 45 wattos TDP keret élt, és ez abszolút nem optimális egy ilyen vékony notebook esetében. Emiatt gyakorlatilag a rendszer igen hamar elérte azt a maximális hőmérsékletet, amire már reagál az órajelvezérlés is, és ez – a túlmelegedést megelőzendő – kénytelen volt jelentősen az alapbeállítás alá csökkenteni az órajelet.

Az új, macOS High Sierra 10.13.6-os Supplemental Update a hiányzó paramétert hozzáadja a rendszerhez, így pedig a processzor már azelőtt elkezd meglassulni, hogy elérné azt a maximális hőmérsékletet, ahonnan már nagyon nehéz visszahozni az ideális teljesítményt. Ez nem azt jelenti, hogy az órajel innentől nem fog a specifikált értékek alá csökkenni, csak maga a folyamat sokkal finomabban megy végbe, olyan határok között, amire magát a hűtőrendszert is tervezték, így pedig az extrém mértékű throttling mindenképpen megszűnik.

Az Apple szerint akár 35%-os javulás is lehetséges az új frissítéssel, míg a felhasználók, huzamosabb terhelés mellett olyan 10-15%-os gyorsulásról számolnak be. Alapvetően mindkét érték igaz lehet, a tesztkörnyezet ugyanis nagyon befolyásolja ezeknek a vékony rendszereknek a határait.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés