Hirdetés

Perceken belül throttlingolni kezd az új csúcs-MacBook

A hatmagos Core i9-8950HK-val szerelt szerkezet így nem igazán gyorsabb az előző generációs élmenőnél.

Egy hete írtunk arról, hogy az Apple frissítette a Macbook Pro termékcsaládot, amelynek az aktuális csúcsmodellje árban új magasságokba szökött, hiszen a legerősebb, 15 hüvelykes csodakonfigurációért majdnem két és félmillió forintot kell otthagyni a boltban. Ilyen formában ebbe egy hatmagos Core i9-8950HK CPU kerül, ami papíron 2,9 GHz-es alapórajellel és 4,8 GHz-es maximális turbóval bír.

Egy YouTube-on munkálkodó, ismert tesztelő, nevezetesen Dave Lee szerzett is egy új generációs csúcs-MacBookot, amit annak módja szerint le is tesztelt. A legfőbb kérdés ilyenkor, hogy mennyire erős a throttling, vagyis a processzor mennyi idő után csökkenti az órajelét a hivatalos specifikációja alá, ez ugyanis az ilyen vékony gépekre jellemző, és nagyon nehéz ellene tenni. A gyártók is leginkább a throttling mértékét próbálják minimalizálni, a lényeg az, hogy a jelenség nem egyedi.

Az új Macbook Pro azonban olyat produkál, ami megkérdőjelezi a rendszer létjogosultságát is. Gyakorlatilag a terhelés hatására perceken belül egészen extrém throttlingba kezd, amivel a beépített Core i9-8950HK átlagos tartott órajele inkább 2,2 GHz körüli lesz a specifikációkban leírt 2,9 GHz helyett. A legdurvább azonban az, hogy a 2018-as verzió, ilyen órajelcsökkenés mellett nem tudja megverni a 2017-es, Core i7-tel szerelt Macbook Pro modellt az Adobe Premiere Pro programban. A lemaradást pedig tényleg a throttling okozza, ugyanis Dave Lee a fagyasztóba is berakta a gépet, amíg lefuttatta a tesztet, és akkor már gyorsabb lett az új fejlesztés, de ez nyilván nem reális felhasználási környezet.

Rövidebb ideig tartó programfuttatás során egyébként elképzelhető, hogy az új csúcsmodell gyorsabb az egy évvel korábbinál, de amint egy huzamosabb ideig fennálló terhelés jön, a throttling nagyon durva mértékeket fog ölteni, így pedig a korábbi gép is jobb lehet, sokszor nem is kevéssel.


(forrás: Dave2D) [+]

A dedikált GPU szempontjából nem volt ennyi változás. Az AMD Radeon RX 560-at váltotta az 560X. Ez igazából látszik a rendszeren, utóbbi kétségtelenül gyorsabb, vagyis itt a frissítés a maga módján jól sikerült, a különbség viszont nem jelentős.

A fenti eredmények nem túl kedvezők az Apple számára. Sőt, alapvetően azt mutatják, hogy a vállalat erőből próbálja megoldani a generációváltást. Pedig nincs értelme a hatmagos, erős CPU-nak, ha a hűtőrendszer nem tudja elvezetni a keletkező hőt, ami végeredményben throttlingot eredményez. Ennél még az is jobb lett volna, ha maradnak négy magon, és optimalizálnak annyit a konfiguráción, hogy ha picit is, de javuljon a hosszabb távon leadott teljesítmény, ugyanis a tempó visszaesése nehezen elfogadható, függetlenül attól, hogy a hat mag mennyire jól hangzik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés