Hirdetés

Üveglappal váltaná ki az Apple a billentyűzetet?

A cupertinoi vállalat legújabb szabadalma szokatlan megoldás, de láttunk már hasonló terveket valóra válni.

Az Apple tavaly, az iPhone X bemutatásával száműzte az ikonikusnak számító home gombot a telefonjáról, ennek azonban volt egy előjele még egy évvel korábbról. Az iPhone 7 ugyanis nem rendelkezett fizikai gombbal az előlapján, helyette az ujjlenyomatolvasó üveglapját meghagyták, ezt felturbózták egy nyomásérzékelővel és a lenyomást szimuláló rezgőmotorral, így született meg az almás vállalat egyik legmegosztóbb újítása.

Lenovo Yoga Book
Lenovo Yoga Book [+]

A TechPowerUp pedig kiszúrta, hogy az Apple bejegyzett egy hasonló szabadalmat, amellyel akár a MacBookok billentyűzeteiről is eltűnhetnek a fizikai gombok.  Ez a leírás szerint úgy valósulhatna meg, hogy a jelenlegi billentyűzet helyére egy – az elsődleges monitornál alacsonyabb felbontású – érintésérzékeny kijelző kerülhetne, amin bármilyen kiosztás, karakterkészlet és testreszabható gomb megjeleníthető lenne, valamint a touchpadet is szabadon mozgathatjuk. A visszajelzésről itt is a telefonoknál alkalmazott Taptic Engine gondoskodna,  a mobil verziónál jóval érzékenyebb változatban.Hasonlót láttunk már a Lenovotól, az ő megoldásuktól nem voltunk elragadtatva, a teljes méretű, hagyományos billentyűzethez képest egyértelműen lassabb egy üveg felületen gépelni, még régebben pedig az Acer és koncepció szintjén az MSI is kísérletezett  hasonlókkal.

Kíváncsian várjuk, mi fog ebből kisülni, ezzel a lépéssel sok professzionális felhasználót elveszíthet az almás vállalat, számukra elengedhetetlen a fizikai billentyűzet. Megnyugvásra adhat okot, hogy volt már hasonló Apple-féle szabadalom, ebből 2015 óta sem láttunk semmit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés