Hirdetés

Olcsó 3D-s monitort mutatott be az AOC

A 3D hosszú hónapok óta slágertéma a megjelenítők piacán, de messze nem úgy terjed, ahogy azt sokan előzetesen várták. Ezt az elemzők főleg a magas árra vetítik vissza, de több gyártó úgy gondolja, hogy az aktív szemüveges technológia is komoly probléma, hiszen magát a szemüveget tölteni kell, ami nagyon kellemetlen, továbbá az alkalmazott LCD lencsék is 60 Hz-es frekvencián sötétülnek el, ami sokak számára zavaró vibrálást eredményez, valamint a fényérzékelést is nagymértékben rontja. Az aktív elgondolás további hátránya, hogy a bal szemnek szánt információ eljuthat a jobba is, vagy éppen fordítva, ami szintén zavaró szellemképes hatást kelt. A fenti problémákra jelent megoldást a passzív szemüvegek alkalmazása, ami polarizációs eljáráson alapszik. Az LG ennek az elgondolásnak az élharcosa, és a Cinema 3D sikeresnek mondható a pénztáraknál is, továbbá nem elhanyagolható tényező, hogy a passzív pápaszemek nem tartalmaznak elektronikát, azaz nem kell őket újratölteni, valamint könnyebbek és jelentősen olcsóbbak az aktív megoldásokhoz viszonyítva.

Az AOC is az LG-t követi a 3D-s vonaton, és bemutatták az e2352Phz jelzéssel ellátott monitort, mely az egyik legolcsóbb megoldás lehet a 3D-s megjelenítők piacán. A 23 hüvelykes mérettel és 16:9 képaránnyal rendelkező kijelző natív felbontása 1920x1080 pixel, míg a fényerő a dokumentáció szerint 300 cd/m². A LED-es háttérvilágítással felvértezett, 60 Hz-es frissítésre képes megjelenítő 5 ms-os válaszidőt alkalmaz, a bemenetek tekintetében pedig D-Sub, DVI és HDMI interfész van jelen. Fontos megjegyezni, hogy a 3D aktiválásának hatására a felbontás függőlegesen feleződik, mivel a páros és a páratlan sorok eltérő polarizációjú fényt biztosítanak a passzív szemüvegek számára.

A gyártó a terméket a nyár közepén fogja piacra dobni, az ajánlott fogyasztói ár pedig 250 euró lesz. Összesítve a 3D-hez szükséges kellékeket és szoftvereket, ez a megoldás tekinthető a legolcsóbb alternatívának, hiszen a kijelző mellé már csak egy keretrendszer kell, ami lehet az iZ3D, vagy a DDD TriDef 3D nevű megoldása is. Az aktuális verziók képességei alapján érdemes az utóbbit választani. Természetesen a 3D-s Blu-ray filmekhez szükség van egy 3D-s lejátszóra is. Itt lehet akár ingyenes alternatívát is választani, de a fizetős programok egyelőre jobb képességekkel rendelkeznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AOC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés