Hirdetés

Az AMD-vel fog össze a Qualcomm az LTE modemes mobil PC-k piacán

A két vállalat egyesíti az erőit az Intel ellen, így egységes referenciaplatformot kínálnak a gyártók számára.

Az idei Computex óta lehet tudni, hogy a mobil felhasználásra szánt PC-k piacán az LTE modemek általánossá válása lesz a következő nagy dobás, elvégre a felhasználók ma már egyre inkább elvárják, hogy a hordozhatóságra kifejlesztett rendszer állandóan csatlakozhasson a világhálóhoz. Emiatt az Intel például olyan referenciaplatformokat is kínál a gyártópartnereknek, amelyek az egyes ultramobil processzoraik mellé saját fejlesztésű LTE modemet is biztosítanak. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ahogy terjed egy koncepció, úgy válnak egyre inkább szükségessé az olyan referenciaplatformok, amelyek megkönnyítik a fejlesztéseket, így a gyártók a friss irányoknak megfelelő notebookokat kisebb kockázat mellett, akár olcsóbban tudják piacra dobni.

A referenciaplatform már csak azért is fontos, mert az LTE modemmel szerelt rendszerek esetében meg kell egyezni az egyes országok bizonyos szolgáltatóival, ami részben persze üzleti lépés, de azt a célt is szolgálja, hogy a kiadott termék a különböző országokon belül kiépített hálózattal biztosan jól működjön. Emiatt a gyártók számára az erre vonatkozó referenciadizájn különösen fontos, mivel így sokkal könnyebbé válik a készülő termékek tesztelése az adott szolgáltatókon keresztül.

A Qualcomm számára azonban problémát jelent az Intel, amely cég nyilván a saját modemeit részesíti előnyben, és a vállalatnak megvannak arra az eszközei, hogy a gyártókat meggyőzzék a saját konstrukciójukról, ezzel kiszorítva a Qualcommot. Persze utóbbi cég ettől még kínálhat a PC-kbe külső LTE modemet, de a referenciaplatform hiánya erősen megpecsételi a sorsát, legalábbis a PC-piacon belül.


[+]

A Qualcomm éppen ezért összeállt az AMD-vel, amely vállalatnak pont szüksége van egy olyan partnerre, aki LTE modemet biztosít a fejlesztéseikhez. A Qualcomm Snapdragon Technology Summit alkalmával Kevin Lensing, az AMD vállalati alelnöke bejelentette, hogy a nemrég bemutatott mobil Ryzen referenciaplatformjait már úgy küldték ki a partnereknek, hogy Qualcomm LTE modemet is tartalmaztak.

Az is kiderült még, hogy számos OEM partnerüket érdekli a lehetőség, így a Qualcomm aktívan részese marad a PC-piacnak a saját dedikált LTE modemjével, amit a jövőben leginkább az amúgy igencsak combosra sikerült Raven Ridge SoC APU mellett lehet majd megtalálni. Ez a szövetség nagyon érdekessé teheti a csatát a LTE modemmel rendelkező mobil PC-k piacán, aminek a nyertesei ezúttal tényleg a fogyasztók lehetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés