Hirdetés

A mobil játékokat futtatná a felhőből a Hatch

A bemutatott rendszer nem pont úgy működik, ahogy azt korábban a felhős játékplatformoknál láthattuk.

A Hatch merész ötlettel állt elő és a Qualcomm partnereként bejelentettek egy mobil felhős játékplatformot. Ez lényegében ARM architektúrára írt mobil játékokat futtathat egy távoli szerveren, így az adott mobil eszköz vállárról leveszi a terhet. Ennek a hátránya persze az állandó internetkapcsolat, de valamit valamiért ugye.


[+]

Azt persze ki kell emelni, hogy a Hatch koncepciója másképp működik, mint a korábban elérhetővé vált, főleg PC-khez fejlesztett felhős játékplatformok, amelyek közül egyet korábban mi is megnéztünk. A mobil verzió esetében problémát jelent az internetelérés teljesítménye, így nem célszerű videostreamet visszaküldeni az adott mobil eszközre. Főleg úgy, ha számításba vesszük a vezeték nélküli összeköttetések késleltetését. Emiatt a Hatch szerverei a beérkező bemeneti adatok alapján kiszámítják a jelenetet, majd leképezési parancsokat küldenek vissza a GPU-nak. Ennek köszönhetően a kliens oldalon mindenképpen számít, hogy milyen mobil operációs rendszer fut, elvégre a leképezéshez már a szerver oldalán támogatni kell a célzott grafikus API-t, és a tényleges képszámítás már a mobil eszközön történik meg. Az egész előnye az internetkapcsolatra vonatkozó spórolás, ugyanis a leképezési parancsok mérete jóval kisebb, mint egy konkrét egy videostreamé.

A Hatch nem árulta el, hogy milyen szervereken fut a szolgáltatásuk, egyelőre annyit tudni, hogy az erőforrást különböző, erre szakosodott cégektől bérlik. Ugyanakkor a Qualcomm alapvető partner lett, így ha ma még nem is, a jövőben valószínűleg főleg Centriq 2400-as processzorokon fog működni a rendszer.

Előzmények

Hirdetés