Hirdetés

Bejelentette AMD-s csodafegyverét az Intel

Végre materializálódott a régóta pletykált Kaby Lake-G, bár a konkrét specifikációkat még mindig titok övezi.

Többször is írtunk már a PROHARDVER! hasábjain belül az Intel titkos, AMD grafikus vezérlőre épülő projektjéről, amelyet Kaby Lake-G kódnéven lehetett ismerni. Legutóbb két hete került elő a téma, amikor is azt pedzegettük, hogy inkább termékcsaládról lesz szó, mintsem egy konkrét kérésre megszülető modellről. Ezt az irányt erősíti az Intel legújabb bejelentése is, amelyben a vállalat végre hivatalosan is elismeri, hogy olyan terméken dolgoznak, amiben vezető szerepet kap a legfőbb konkurensük grafikus vezérlője.

Az Intel közleménye szerint az új fejlesztés alapja az EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge), amely a tokozáson belül, nagy teljesítményű kapcsolattal köti a grafikus vezérlőt és a memóriáját. A processzor szempontjából a Kaby Lake-H lapka kerül bevetésre, ami már megtalálható a nyolcadik generációs mobil Core termékeken. Ennek négy darab processzormagja van, míg az integrált grafikus vezérlője 24 darab feldolgozót használ. Persze nem biztos, hogy az említett részegységek mindegyike aktív lesz, ez konfigurációfüggő marad.


[+]

A grafikus vezérlő szempontjából egy egyedi tervezésű megoldást készített az AMD Semi-Custom részlege. Ennek a pontos képességei nem ismertek, de egy korábbi pletykából lehet rá következtetni. A grafikus vezérlőhöz egy HBM2 memória kapcsolódik, aminek az órajele nem ismert, ahogy a kapacitása sem, viszont ismerve az elérhető megoldásokat, valószínűleg egy 4 GB-os memóriaszettről van szó.

Az Intel egyedi szoftverekkel egészíti majd ki a meghajtót is, így valószínű, hogy magát az alapszoftvert az AMD adja, ami tartalmazza az egyes API-k támogatásához szükséges implementációkat, és az Intel erre húzza rá a saját kiegészítéseit. Az is kiderült még, hogy a Santa Clara-i óriáscég Radeonként utal majd grafikus vezérlőre, ami ésszerű döntés a márkanév ismertsége miatt.

Az AMD és az Intel beszámolója szerint az újdonságra épülő első PC-s dizájnok a következő esztendő első negyedévében érkeznek meg. Az Intel elsődlegesen a kisméretű PC-k, egybegépek és a mobil megoldások piacát célozza, leginkább azokat a területeket, ahol szükség van dedikált grafikus vezérlőre, de a különálló alkalmazása számos limitációt eredményez a nagy platformdizájn következtében. A Kaby Lake-G kódnevű fejlesztés azonban ezeket a limitációkat kezeli, így a potenciális megrendelők hátrányok nélkül megkapják a dedikált grafikus vezérlőjüket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés