Hirdetés

Új Phenom II csúcsmodellel jelentkezik az AMD

Alig másfél hónapja teszteltük az AMD Phenom II X4 955 névre keresztelt csúcsprocesszorát, így meglepő, hogy ilyen hamar érkezik az utód. A 965 jelzést viselő modell várhatóan  megkapja a Black Edition jelölést, amivel árcsökkentésen átesett kistestvére is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a processzor szorzója szabadon megemelhető, ami tuning esetén jöhet jól. Látható, hogy az AMD meglehetősen egyszerűen emeli a termékek működési órajelét. A vállalat szerint ez annak köszönhető, hogy a 45 nm-es SOI gyártástechnológia nagyon jól sikerült, így az új termékek fejlesztési ideje lecsökkent az előzetes várakozásokhoz viszonyítva, és több processzor megjelenését sikerült előrehozni.

A Deneb kódnevű lapkára épülő új processzor továbbra is 125 wattos TDP fogyasztással rendelkezik, a négy mag pedig 3,4 GHz-es órajelen üzemel. A processzorban négy darab 512 kB-os L2 gyorsítótár kap majd helyet, az L3 gyorsítótár pedig 6 MB kapacitású lesz. A termék Socket AM3-as tokozással érkezik, ennek köszönhetően elméletben használható a Socket AM2 és AM2+ alaplapokban is. Arra azonban továbbra is felhívjuk a figyelmet, hogy a támogatás gyártófüggő, így a kellemetlenségek elkerülése végett még a vásárlás előtt érdemes megnézni a birtokolt alaplap aktuális processzortámogatási listáját.

A Phenom II X4 965 pontos megjelenési ideje még nem szivárgott ki, de a partnerek már ezen a héten megkapják az első szállítmányokat, ami azt jelenti, hogy heteken belül forgalomba kerül az új modell. Az ajánlott fogyasztói ára valószínűleg 240-250 dollár lesz, ami félúton van a Core 2 Quad 9550 és a 9650 között.

Információk érkeztek az AMD Phenom II Black Edition TWKR modellről is, melyről nemrég számoltunk be. Az extrém igényekhez alkalmazkodó processzor várhatóan nem kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy a terméket csak az AMD-nél lehet beszerezni. A vállalat elsősorban az extrém tuningosok érdeklődésére számít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés