Hirdetés

Az AMD megmutatta az ARM-os Seattle SoC első verzióját

Az AMD az idei Hot Chips alkalmával részletesen beszélt a Seattle kódnevű, ARMv8 architektúrára épülő, szerverekbe szánt rendszerchipjéről, amely az Opteron A1100-as sorozat része lesz.

A GlobalFoundries 28 nm-es node-ján készülő megoldás első generációs verziójában 8 darab, 64 bites Cortex-A57-es mag dolgozik majd várhatóan 2 GHz-nél is nagyobb órajelen. Mindegyik maghoz 512 kB-os L2 gyorsítótár tartozik, amit magszámtól függetlenül egy megosztott 8 MB-os L3 gyorsítótár egészít ki. Egy lapka 128 GB-nyi rendszermemóriát támogat, négy darab SO-DIMM, UDIMM vagy RDIMM modulon keresztül. A konfigurálható 128 bites memóriavezérlő DDR3 és DDR4 szabványú, ECC-t is támogató memóriát kezel 1866 MHz-es effektív órajelig bezárólag.

A chip az ARM CoreLink CCN-508-as összeköttetésének módosított változatára épül, ami azt jelenti, hogy már fel van készítve arra, hogy a magok számát és a megosztott L3 gyorsítótárat megduplázzák. Ez látszik a SoC tervein is, hiszen a nyolc darab ARM Cortex-A57-es mag négy processzorfürtbe rendeződik, vagyis egy fürtben két-két mag található. Az ARM specifikációjában maximum négy mag lehet egy fürtben, tehát ebből a szempontból egyenes az út a 16 magos verzióhoz, amibe 16 MB-os megosztott L3 gyorsítótár is kerülhet. A CoreLink CCN-508 támogatna nyolc darab négymagos fürtöt is, de az ARM SBSA (Server Base System Architecture) specifikációi első körben maximum 16 magos rendszerchipeket írnak elő.

Az AMD elmondta, hogy számukra és az ARM számára nagyon fontos, hogy legyen legalább egy olyan lapka a piacon, amely az SBSA specifikációkat maradéktalanul betartja, így az Opteron A sorozat még az elméleti lehetőségek mellett sem fog olyan terméket bevetni, amely 16-nál több processzormagot használ.

Az első generációs Seattle lapkában lesz még egy nyolccsatornás PCI Express 3.0-s vezérlő, támogat 8 darab 6 Gbps-os SATA meghajtót, illetve egy CCP nevű kriptográfiai és az adattömörítő koprocesszor. Utóbbi tartalmaz egy hardveres véletlenszám-generátort, illetve képes elvégezni az AES, az ECC, az RSA, az SHA és a zlib kitömörítést és betömörítést.

A lapka része az SCP is, ami egy ARM Cortex-A5-ös processzormag. Ez menedzsment feladatokat képes elvégezni, és ezen keresztül működik az ARM TrustZone technológiája is. A 27 x 27 mm-es, SP1 BGA tokozású Seattle SoC még tartalmaz két darab 10 gigabites Ethernet vezérlőt, valamint külső vezérlővel felhasználásra kerülhet a Freedom néven ismert fabric, melyet az AMD a SeaMicro felvásárlásával szerzett meg.

A termékre épülő fejlesztői platform már rendelhető a partnerek számára. Ezért 3000 dollárt kell fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés