Hirdetés

Nolan és Amur néven érkeznek az AMD új SoC APU-jai

Az AMD a következő évben érdekes koncepcióval támadja meg a ultramobil termékek piacát. Két olyan rendszerchip készül, amelyeknél a TDP egy számjegyű lesz, és a fő különbségek tekintetébe az egyik x86 (AMD64), míg a másik ARMv8-as alapokra építkezik, de a többi komponens szempontjából nem lesz lényeges eltérés.

A jelenlegi adatok szerint a Nolan lesz az x86/AMD64-es verzió, amely négy darab Puma+ processzormagot használ. Az Amur az ARMv8-as opció négy darab Cortex-A57-es processzormaggal. Mindkét SoC APU két darab 64 bites memóriavezérlőt kap, amely a DDR3, a DDR4 és az LPDDR3 memóriákat támogatja. ECC használata mellett csak az egyik csatorna működhet. A két lapka által használt BGA tokozás lábkompatibilis, ami abból a szempontból előny, hogy a gyártónak elég az egyikhez terveznie terméket, mivel a másik a letervezett alapba beépíthető lesz.

Az IGP szempontjából egy GCN V.I. architektúrára épülő megoldás lesz bevetve. Valószínűleg 256 shader részelemre van lehetőség, de nem kizárt, hogy 20 nm-es gyártástechnológián több is belefér. A fő szempont az Nolan és az Amur SoC APU esetében a HSA, ezen belül is az összes HSA direktíva támogatása.

Az Amur SoC APU egyébként kiemelten érdekes, hiszen ez az Androidhoz készül. Az AMD-nél már korábban is elmondták, hogy ennél az operációs rendszernél az x86/AMD64 nem mindig ad olyan jó élményt, mint az ARM-os megoldások, ráadásul az x86/AMD64 utasításarchitektúra piaci részesedése is elmarad az androidos eszközök területén, így a fejlesztők részéről sem kap elég figyelmet. Tulajdonképpen az AMD ennek és a korábbi jóslatának megfelelően inkább ARM-os alapokon támadja meg ezt a szegmenst.

Ugyanakkor még ARM-os alapon is igen nehéz meggyőzni a gyártókat az adott SoC képességeiről. Az AMD-nek ezen a ponton két ütőkártyája van. Az egyik a HSA, ami kifejezetten érdekli a Google-t, hiszen egyrészt az Androidban érdekelt gyártók 95%-a támogatja, másrészt nagyon jól kiegészíti a Renderscriptet, harmadrészt pedig megoldja a fragmentáció problémáját, amivel az Android régóta küzd.

A másik dolog, ami hiányzik az Androidból az egy alacsony szintű hardverelérést biztosító grafikus API. Ezen a ponton a Google nagyon lemaradt, így a komolyabb mobil játékok Androidra portolása nem csak kétséges, hanem szimplán lehetetlen. Az AMD itt előnyt kovácsolhat saját API-ból, ami lényegében felkínálja ugyanazokat az előnyöket, amivel az Apple Metal API-ja rendelkezik.

Valószínű egyébként, hogy az Amur SoC APU elsődlegesen nem a tabletek piacára nevez. Ez a terület egyszerűen túl telített ahhoz, hogy gyorsan letarolható legyen, illetve az ide való betörés is nagyon nehézkes. Az Android TV koncepciójához viszont kifejezetten jó alap lehet, hiszen pont azt képes szállítani, ami a Google számára nagyon hiányzik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés