Hirdetés

Foglalatkavalkád AMD módra

A PCPOP weboldalon újabb információk láttak napvilágot az AMD jövőre debütáló új processzorfoglalatainak fizikai jellemzőiről. A korábban elterjedt pletykákkal ellentétben az érintkezőtüskék számát úgy tűnik, mégsem növeli meg drasztikusan a gyártó; a Socket M2 foglalat ugyanis a hírek szerint mindössze 940 érintkezőt számlál. A képek tanúsága szerint a lábak elrendezése ettől függetlenül sajnos semmilyen szinten nem kompatibilis a jelenlegi Socket 940, illetve Socket 939 foglalattal. A nagyobb áramfelvétellel terhelhető Socket M2 foglalatot tartalmazó alaplapokba jövőre vélhetően kétcsatornás DDR2 memóriavezérlőt tartalmazó Athlon 64, később pedig Sempron processzorok fognak kerülni.


Balra a Socket S1, jobbra a Socket M2 – forrás: PCPOP

Az AMD a notebookgyártók igényeinek eleget téve mobil processzoraihoz szánt foglalatát is áttervezte; a Socket M2-hez képest itt azonban már jelentősebb a változás. Az S1 foglalatba illeszkedő processzorok érintkezőinek száma a korábbi modellekhez képest jelentősen, 754-ről 638-ra csökken majd. A gyártó lépése egyúttal a mobil processzorok fogyasztásának további csökkenését vetítheti előre.

Az X-bit labs a HP dx5150 jelzést viselő asztali gépére hívta fel a figyelmet, amely feltehetőleg az AMD eddig hivatalosan be nem jelentett 939 tűs Sempron processzoraival is rendelhető. A PC az ATI Radeon Xpress 200 chipset köré épül, ám ez még nem bizonyító erejű az új processzortípus megjelenésére nézve, mert bár ezt a lapkakészletet mindenekelőtt 939 tűs AMD processzorok kiszolgálására tervezték, láttunk már példát arra is, hogy egy Socket 754 foglalat mellett kapott helyet. Erősebb érv, hogy ugyanaz a konfiguráció Athlon 64 chipekkel is rendelhető, végül pedig az a tény, hogy a két választható Sempron-típus közül (3000+, 3200+) legalábbis az utóbbit hiába keressük modellszáma alapján az AMD hivatalos publikus listáján.

A Sempronok ma még kaphatók Socket A foglalattal szerelt alaplapokban való felhasználásra, ám a fő irányt mind inkább az egycsatornás memóriavezérlővel ellátott, 754 tűs típusok jelentik, amelyek legfrissebb modelljei már az E steppinget képviselő, Palermo kódnevű magra épülnek.

Tavalyi hírek nyomán azonban korántsem meglepő a 939 tűs Sempronok mostani megjelenése, bár műszaki jellemzőiket jelen pillanatban még bizonytalanság övezi. A Socket 939 foglalatba illeszkedő chipeket kétcsatornás DDR400 memóriavezérlő jellemzi. Kérdéses, hogy az AMD az új Sempronokban aktiválja-e a 64 bites üzemmód támogatását, de figyelembe véve, hogy az Intel készül EM64T technológiával ellátott Celeron D processzorok piacra dobására, valószínűleg az AMD sem akar e tekintetben lemaradni.

Renwick, janpotocki

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés