Hirdetés

Jelszótörésben bajnokok az FPGA-k

Az ElcomSoft sok éve fejleszt jelszótörésre specializált szoftvereket. Ezt persze hivatalosan nem gonosz célokra szánják, csupán az elfelejtett jelszavak visszaszerzésére, de mindig is forró témákat szolgáltatott ez a terep. Az egyre fejlettebb, általános számításra kihegyezett grafikus processzorokkal a jelszótörés egyre gyorsabb lett. Ma a legerősebb GPU a legcombosabb processzorhoz képest akár 200-szor is gyorsabban dolgozhat, ami nagyságrendi különbség. Az ElcomSoft szerint négy darab erősebb NVIDIA vagy AMD GPU összekötve 1000 darab kétmagos processzorral ér fel, így ha a hatékonyságot nézzük, akkor a GPU-k verhetetlennek tűnnek. A képletbe azonban bevehetők az FPGA-k is, és ez átrendezheti a korábbi nézeteket.

Az ElcomSoft jelenleg a CUDA és az OpenCL platformot támogatja szoftvereiben. Előbbi természetesen az NVIDIA termékein fut, míg az OpenCL-es projekt az AMD dedikált és integrált grafikus vezérlőihez készült. A többi OpenCL-t támogató gyártót – ideértve az Intelt – egyelőre nem veszi számításba a vállalat, de az FPGA-kat már igen. Ezek a lapkák ugyanis programozhatók OpenCL-en keresztül, és az energiahatékonyságuk is rendkívüli. Az ElcomSoft már támogatja a Tableau TACC hardvereket, és most a Pico Computing is előtérbe került. Mindkét cég FPGA-kat tartalmazó clustereket kínál a megrendelőknek, és keresve sem lehetne jobb hardvert találni jelszótöréshez.

A Pico Computing SC-5-ös szervere 48 darab Virtex-6 szériás FPGA-t használhat. A rendszerben nyolc darab kártya van, melyeken 6-6 FPGA található. A fő előnye ennek kiépítésnek a fogyasztás. Építhető hasonlóan gyors cluster GPU-kkal is, de nyolc combos kártyával számolva a fogyasztás 1,8 kW-ra rúg. Az FPGA-k 2 és 5 watt között fogyasztanak, így még a legrosszabb opcióval számolva sem közelíthető meg a GPU-k által követelt energiaigény, vagyis a hatékonyságot tekintve az FPGA előnye óriási. A CPU-kkal össze sem érdemes hasonlítani a helyzetet, hasonló teljesítményhez ugyanis nagyon sok processzor kell, az energiaigény pedig a 100 kW-ot ostromolná, ráadásul a helyigény is nagyságrendekkel nagyobb.

A Pico SC-5-ös cluster teljesítménye M501-es modulokkal
A Pico SC-5-ös cluster teljesítménye M501-es modulokkal (forrás: ElcomSoft)

Az persze kétségtelen, hogy otthonra senki sem fog ilyen játékszert beszerezni, így a felhasználók szemében a GPU-k, illetve az IGP-k maradnak az ászok jelszótörésben, de az FPGA-k hatékonysága rendkívüli, és emellett nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni. Az OpenCL tehát komoly lehetőséget nyithat meg az FPGA-k előtt, ahogy arra korábban az Altera stratégiai ügyekért felelős alelnöke utalt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés