Hirdetés

A grafikus processzor erejével tömörít az új WinZip

A Corel erős újításra szánta el magát a fájltömörítők piacán, a legújabb WinZip ugyanis már az általános számítások elvégzésére is egyre inkább alkalmas grafikus processzorok erejével is képes gyorsítani a tömörítést, ami beleillik a gyártók által vizionált heterogén módon programozható lapkák jövőképébe. A fejlesztők az OpenCL felületet választották a gyorsításra, és az AMD APP SDK-jával készült el a 16.5-ös verziójú szoftver.

A WinZip 16.5 az OpenCL támogatása következtében új tömörítőmotort kapott, mely a deflate tömörítő és az inflate kitömörítő algoritmust, valamint az AES titkosítást gyorsítja a grafikus processzorral. Mivel a fájltömörítés egy kritikus folyamat, így a fejlesztés során a hibátlan végeredmény biztosítása volt a legfontosabb szempont, ami rengeteg teszteléssel is járt. A Corel a lehetséges problémákat figyelembe véve úgy döntött, hogy a hibátlan működés biztosítása érdekében csak az AMD OpenCL driverével engedélyezik a tömörítés gyorsítását. Ez valószínűleg később változni fog, így az Intel, illetve az NVIDIA OpenCL drivere is támogatott lesz, de ehhez még további tesztelés szükséges.

Az OpenCL driver miatt a WinZip 16.5 grafikus processzorral gyorsítható funkciói lényegében exkluzív szolgáltatások lettek az AMD hardvereire. Bár az AMD processzorokra fejlesztett OpenCL drivere támogatja az Intel CPU-kat is, a vállalat a saját termékeire optimalizál, így a sebesség a konkurens cég megoldásain nem biztos, hogy megfelelő lesz.

A WinZip OpenCL támogatása egyébként nagyon átfogó, így az adott PC-ben az AMD OpenCL drivere által támogatott összes hardver munkára fogható. Ezzel lehetőség adódik a Vision APU-kban található processzormagok és az integrált grafikus vezérlő mellett, extra VGA-t vagy VGA-kat is befogni a munkafolyamatba, a megfelelő kihasználásról pedig a WinZip tömörítőmotorja gondoskodik. A szoftver támogatja még a zero copy funkciót is, így a legtöbb sebességet a Vision termékcsaládba tartozó AMD APU-kon lehet nyerni, mivel ilyenkor teljesítményt nem korlátozza a PCI Express busz limitált tempója. A gyorsítás persze a Radeon VGA-kra is működik, de számolni kell a magas késleltetéssel dolgozó PCI Express csatolóval, illetve az adott grafikus processzor képességeitől is függ a sebesség. A WinZip 16.5 által kifejtett terhelés mellett az új GCN architektúra sokkal hatékonyabb a korábbi, grafikai számításokra kihegyezett rendszereknél, így például 256 bites AES titkosítás során, megegyező elméleti számítási kapacitás mellett háromszor vagy négyszer is gyorsabbak lehetnek az új generációs Radeonok. Ez az architekturális különbség nyilvánvalóan a végső eredményre is hatással lesz.

A WinZip 16.5 az alábbi oldalon érhető el. Szokás szerint letölthető egy korlátozott ideig használható próbaverzió, míg a Standard és Pro jelzésű licencek ára rendre 29,95 és 49,95 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés