Hirdetés

Bemutatta első HDA kodekjét a VIA

Az egyik legnagyobb tajvani chipgyártóként ismert VIA Technologies konkurenseihez (Realtek, C-Media) képest jelentős késéssel bemutatta első olyan hangkodekjét, mely megfelel az Intel által létrehozott High Definition Audio (HDA) szabvány 1.0-s változatának.


HDA kodek a C-Media tálalásában: beelőztek

A most bejelentett VIA Vynil VT1708 négy sztereó digitális/analóg (DAC), illetve két analóg/digitális (ADC) konvertert tartalmaz. A kimenetek 16, 20 vagy 24 bites, 44,1, 48, 96, vagy 192 kHz-es jelfeldolgozással és 100 dB jel/zaj viszony mellett működnek, a bemeneti áramkör ezzel szemben csak 48 és 192 kHz-es mintavételi frekvenciát támogat és 95 dB-es jel/zaj viszonyt ígér. A digitális be- és kimenetek kezelése sem hiányzik a VIA Vynil VT1708-ról, itt is 24 bites a maximális felbontás, míg a mintavételi frekvencia felső határa 96 kHz.

A HDA rendszert megalkotója az AC'97 technológia leváltására hozta létre azzal a céllal, hogy a személyi számítógépeket a lehető legjobb minőségű, mindemellett költséghatékony, többcsatornás hangrendszerekkel lehessen ellátni. A hang előállításáért felelős áramkör - akárcsak az AC'97 esetében - itt is két fő komponensből áll: a lapkakészletbe integrált feldolgozóegységből, illetve a kimeneteket és bemeneteket kezelő, a hangminőségért közvetlenül felelős kodekből.

A VIA első HDA kodekjének 3-dimenziós szabványtámogatása a Sylus Audio Driver meghajtón keresztül valósul meg, melynek segítségével a játékok által széles körben használatos DS3D, EAX, illetve EAX2.0 mellett az A3D, I3DL2 és a Qsound rendszerekkel válik kompatibilissé az új áramkör.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés