Nagy tempóban fejlődik majd a Thunderbolt

Az Intel rendületlenül hisz a Thunderbolt interfész jövőjében, így rengeteg pénzt költenek a fejlesztésre annak ellenére, hogy a koncepciót korábban támogató gyártók egyszerűen az USB 3.0-t is elég jónak tartják, ami miatt többek között az Acer már kihátrált a kezdeményezés mögül.

A Thunderbolt 2015-ben kap egy igen lényeges fejlesztést, aminek keretén belül a rendszer végre energiát is szolgáltat a bekötött eszköz működéséhez, illetve megoldható a notebookok töltése egy Thunderbolt dokkolóról. Megfelelő kábelek mellett a 2015-re tervezett opció 53 wattot enged meg, de ezt a később, a 2016-ban érkező Alpine Ridge vezérlő 100 wattos magasságba emeli.

A Thunderbolt az adatátviteli tempó tekintetében is fejleszt, hiszen a 10 Gbps-os sebesség nem elég mindenre. A 2015-ös vezérlőkkel az Intel eléri a 20 Gbps-ot, míg az Alpine Ridge vezérlő 40 Gbps-ot tud majd. Emellett utóbbi már támogatja a PCI Express 3.0-t, valamint a Thunderbolt aljzat is megváltozik, hiszen nagyjából 3 mm magas lesz, ami a vékonyabb gépek szempontjából előny. Speciális adapter segítségével persze a régi eszközök csatlakoztatása is lehetséges, tehát a visszafelé kompatibilitás meg lesz oldva.

Az Alpine Ridge vezérlő alapvető előnye, hogy egy aljzatról két 4K-s kijelzőt is képes meghajtani, illetve a DisplayPort 1.2 mellett a HDMI 2.0-t is támogatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés