Hirdetés

A Thunderbolt lett az új FireWire

Az idei IDF-en meglepően kevés szó esett a Thunderbolt interfészről, melyet az Intel új generációs adatátviteli szabványnak tekint, de három év alatt sem sikerült masszívan elterjednie, így jórészt az Apple extrájaként tartják számon a koncepciót. Kezd körvonalazódni, hogy a Thunderbolt egy olyan jövőt fog majd befutni, amilyet a FireWire (hivatalos nevén említve IEEE 1394), míg az abszolút szabvány egyértelműen az USB, illetve ennek új fejlesztései maradnak.

Az Apple támogatását a rendszer abszolút élvezi, de ez annak is köszönhető, hogy a Mac OS szoftveres szinten is rendkívül jól kihasználja az interfész képességeit. Többek között azért, mert az Apple a Thunderbolt vezérlőket PCI Express kapcsolaton keresztül köti a processzorhoz, vagyis teljesen bevethető a felkínált sebesség. Ezzel szemben a Microsoft a Windows operációs rendszeren belül gyakorlatilag egy olyan szoftveres infrastruktúrát fejlesztett, amely megakadályozza, hogy a Thunderbolt vezérlő direkten a processzorhoz csatlakozzon, így azt az adott vezérlőhíd PCI Express interfészéhez kell kötni. Ez természetesen lelassítja az adatátvitelt, ami a vezető oka annak, hogy a Thunderbolt mögül kezdenek kihátrálni az olyan gyártók is, mint az Acer.

A nagyobb alaplapgyártók is átértékelték a Thunderbolt alkalmazhatóságát, illetve létjogosultságát a PC-piac szempontjából, így alaplapra való integrálás helyett egyszerűen csak egy bővítőkártyát kínálnak. Sajnos maga a vezérlő és a licenc annyira drága, hogy felesleges az alaplap végső árába felszámolni, miközben a portot alig használják. A különálló bővítőkártya viszont abszolút reális, hiszen ha kell az interfész, akkor opcionálisan megvehető. Természetesen minden licencdíj a bővítőkártya árába van beleszámolva, ami drágává teszi a terméket, de nem sokkal olcsóbb egy Thunderbolt kábel sem, tehát az interfész iránt érdeklődők pontosan tudják, hogy nagyon a zsebbe kell nyúlniuk, ha használni akarják ezt az összeköttetési formát.

A Thunderbolt lényegében az új FireWire lett. Az USB ellen gyakorlatilag semmi esélye, de nem is cél ennek a szabványnak a legyőzése. A Thunderboltra a gyártók egyfajta kiegészítésként gondolnak manapság, ami egyébként hasznos, hiszen az interfész tud olyan dolgokat, amelyek bizonyos területeken nagyon is értékesek. Minden másra viszont ott az USB legújabb verziója, vagy esetleg a DisplayPort.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés