Hirdetés

A Sparkle új hűtési technológián dolgozik

A videokártyákat gyártó Sparkle  – a grafikus processzorok egyre csak növekvő fogyasztási mutatói miatt – újszerű hűtési megoldáson dolgozik. Az úgynevezett Diamonds Sputtering technológiára alapozó Diamond-like Carbon, rövidebb néven DLC membrán egy viszonylag vékony, de nagyon erős karbon bevonatként fogható fel a hűtésért felelő bordák lamelláinak a felületén. A membrán segítségével gyorsabb hőelvezetés érhető el, ami annak köszönhető, hogy a bevonat növeli a környezet felé való hőleadást.

A belső tesztek alapján – a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva – a kártya hőmérséklete a DLC membrán alkalmazásával akár 5°C-kal is alacsonyabban tartható. A méréseket egy GeForce 9500 GT grafikus kártyán végezte el a gyártó, természetesen azonos körülmények között.

A pozitívumok mellett azonban a technológia alkalmazása egy nagyon komoly akadályba ütközik: az eljárás sajnos túl drága. Egy kisebb borda bevonása a DLC membránnal közel 40 dolláros költség. A Sparkle jelenleg a technológia gyártási költségeinek lefaragásán dolgozik. Arról sajnos nincs konkrét információ, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható videokártyákon mikor fognak feltűnni az említett eljárással készülő hűtőbordák.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés