Hirdetés

A GeForce FX utódok nem igazi DirectX 9 gyorsítók?

Mint tudjuk, februárban tünedezhetnek fel az első GeForce FX alapú kártyák, és márciusban találkozhatunk majd egyre több NV30 alapú vezérlővel, ahogy az nVidia egyre többet lesz képes szállítani új chipjéből.

A GeForce FX-et nehéz volt kifejleszteni, hiszen a cég itt összekombinálta mindazon eredményeket, melyek saját és a 3dfx boszorkánykonyhájából kerültek ki. Így egy nagyon nagy tudású kártyát kaptak, de egy ilyen bonyolult szerkezetet nehéz magas frekvencián meghajtani, valószínűleg ezért volt a késlekedés.

Ha egy cég kijön a csúcs vezérlővel, akkor ki „kell” jönnie egy középkategóriás, nagyobb tábor számára elérhető termékkel is, mely hasonló szolgáltatásokat nyújt, mint a nagy tesó. Ugyanis, ha az új kunsztokat kizárólag egyetlen, drága kártyatípus tudja, akkor arra bizony kevés program fog készülni, így kevesen veszik meg a csúcskártyát is (de eleve lehetetlen nagy volumenben értékesíteni a legdrágább terméket -- másrészt a butított verziók nem igényelnek további fejlesztési költségeken, hiszen ugyanazon architektúrára épülnek).

Ezért követi az nVidia is a jól bevált papírformát, s kiadja a GeForce FX egyszerűsített ("MX") változatait.

Az NV31 sok technikát átvesz majd a GeForce FX-től, ám teljesítményben a GeForce4 Ti 4600 szintjén lesz, talán jobb antialiasing és anisotropic szűrési képességekkel. Így a Radeon 9500 PRO, illetve 9700 alapú megoldások ellenfele lesz, várhatóan alacsonyabb áron.

Az NV34 pedig elsőként mobil gépekben jelenhet meg, majd az nForce következő generációjának integrált grafikus magjaként arathat sikereket.

Mindkét NV30 leszármazottnak olcsónak kell tehát lennie amellett, hogy funkcióiban nem lehet sokkal szegényesebb. Előfordulhat, hogy hasonló megoldásnak leszünk tanúi, mint a GeForce4 MX esetében, amikor két generációval korábbi magot tupíroztak fel MX szerepkörbe. Jelen esetben annyi kiegészítés valószínűsíthető, hogy a meghajtóprogramok szoftveresen valósítják meg a hiányzó FX-es effekteket, így azok használhatók maradnak, csak éppen a CPU-ra rónak terhet. Az nVidia nem kívánta megerősíteni a híreket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés