Hirdetés

80-magos szerverprocesszorral készül az Ampere

Erre még a második generációs AMD EPYC sorozatnak is figyelnie kell.

Két éve már annak, hogy megmenekült az Applied Micro X-Gene termékcsaládja, amelynek az X-Gene 3-as verzióját az Ampere szeretné újrahasznosítani.

A cég egyelőre az eMAG nevű processzort vetette be, amely 32 darab Skylark kódnevű maggal jelent meg, és tulajdonképpen nem is sikerült olyan rosszul, annak ellenére sem, hogy az X-Gene 2-es verziójának továbbfejlesztéséről volt szó, mert bizonyos Intel Xeon Scalable processzorokkal is összemérhető teljesítményt produkált. Ugyanakkor voltak limitációi, ami miatt az egyutas szerverek piacát célozta.

Az Ampere azonban már készül egy második generációs fejlesztéssel, amely lényeges előrelépés lesz az elődhöz képest. Ebben már megjelennek az X-Gene 3-as tervek, bár ezeket azért némileg módosították, ugyanis alkalmazkodni kellett a piaci igényekhez.

Az új Ampere szerverprocesszor már 7 nm-es gyártástechnológiával készül, méghozzá a TSMC műhelyén belül, és 80 darab, egyedi tervezésű, 64 bites ARM processzormagot fog bevetni. Ezek alapja egyébként az ARMv8.2-es Neoverse N1 lesz, de számos módosítást is bevetettek a mérnökök, amelyekről sajnos még nincs pontos információ. Arról viszont már van, hogy az új fejlesztés már a kétutas konfigurációkhoz lesz optimalizálva, vagyis a maximális magszám elérheti a 160-at, de természetesen egyutas verzió is készül. A fogyasztás szempontjából 200 watt körül alakul majd a felső határ, de nyilván ennyi maggal rengeteg lehetőség van a paraméterezésre, így igazán energiatakarékos modellek is érkezhetnek.

Lényeges tényező, hogy új lapkával már nem az Intel Xeonok, hanem az AMD, legújabb EPYC processzorai vannak megcélozva. Utóbbi megoldások teljesítménye egészen magas, vagyis elég komoly feladat befogni őket, de az eddig megosztott adatok alapján az Ampere megoldásának lehet esélye ellenük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés