Hirdetés

Az Intel Core i7-5930K tesztje

A Core i7-5930K

Bő egy hónappal ezelőtt rántottuk le a leplet az Intel nyolcmagos Haswell-E processzorszériájáról, melynek első tagja a Core i7-5960X elnevezést kapta. A nyolc mag elsőre ugyan jól hangzik, de a magokhoz viszonylag alacsony, 3 GHz-es órajel társul, ami bizonyos, csak kevesebb szálat kiaknázó alkalmazások esetében visszaüthet.

A Sandy Bridge-E és Ivy Bridge-E termékvonal egy darab négymagos, illetve kettő (vagy három) hatmagos modellt tartalmazott. A Haswell-E megjelenésével változott a felállás, ugyanis a legújabb platform két hatmagos és egy nyolcmagos processzorvariánst foglal magában.


[+]

Bár a két kisebb verzió kettővel kevesebb magot tartalmaz, de azok órajele magasabb, ami a legfeljebb hat szálat megmozgató alkalmazásoknál előnyt jelenthet. A magszámmal az L3 cache mérete is csökkent, hisz egy-egy maghoz ugyanúgy 2,5 MB-os gyorsítótárszelet tartozik. Tesztünk alanya, a nagyobbik hatmagos, vagyis a Core i7-5930K másban gyakorlatilag nem különbözik a csúcsmodelltől, már ami a technikai specifikációkat illeti.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés