Hirdetés

13 colos MacBook Air modern belsővel

Apple MacBook Air 2011

Májusban teszteltük ugyan a MacBook Air 11 és 13 hüvelykes változatát, de azóta történt „némi” változás, így újra elővesszük, ezúttal csak a nagyobb 13 colost. Időközben ugyanis befutott a második generációs Core i processzorral ellátott, felfrissített, 2011-es modell. Külsőre nagyon nehéz különbséget tenni előd és utód között, hiszen szinte semmi nem változott. Megtartották a jellegzetes, egy tömbből faragott (unibody) alumíniumházat tetején a szokásos világító logóval.

Belül sem találni lényeges – sőt jószerével semmilyen – módosítást. A 13 hüvelykes méretben 1440x900 pixeles felbontású, fényes kijelző kerete matt, és a gép többi részéhez hasonlóan világos. Alul a fekete, szigetes billentyűzet alatt hatalmas csuklótámasz terpeszkedik, jó nagy, látszólag gomb nélküli touchpaddal. Azért van itt egy fontos újítás: a billentyűzet a legelső Airhez és a nagyobb MacBookokhoz hasonlóan világít.

Változott a monitorkimenet, mely korábban Mini DisplayPort volt, most viszont az Intel új, Thunderbolt csatlakozója mellett döntött az Apple. Egyelőre még rézalapú vezetékeken hozza a 10 Gbps-os sebességet, de később optikai vezetékekkel ez tovább nőhet. A Thunderbolt PCI Express csatolóra kapcsolható, de közvetlenül kompatibilis a Mini DisplayPorttal (átalakítóval a többi monitorkimenettel), a jövőben pedig várható az USB és a FireWire támogatása, sőt a SATA és SCSI implementálása sem kizárt. Egyelőre elsősorban monitorkimenetként funkcionál az Apple-nél, de a Sony VAIO Z Power Media Dockja esetében egy olyan külső egység köthető vele a notebookhoz, amiben középkategóriás grafikus kártya dolgozik, szóval a Thunderbolt lehet a kulcsa a majdani külső grafikus kártyáknak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés