Hirdetés

11 notebook tesztje - 2. rész!

ASUS S8000

Pár szó az ASUS notebook-okról

Folytatódik notebook bemutatónk, ezen a héten három különböző felszereltségű ASUS termék kerül terítékre. Az Asus notebookok nem tartoznak sem a drága, sem a gyenge kategóriába. A kisebb cégek olcsóbb alkatrészekből építik számítógépeiket, ezzel próbálnak versenyképesek lenni, a mamutvállalatok termékeit már akár a név miatt is megveszik az emberek. Az Asus jó minőségű alkatrészekkel, egész világra kiterjedő szervizhálózattal, nagyobb bovíthetoséggel biztosítja pozícióját a piacon. Rengeteg kiegészítőt külön lehet hozzá megvásárolni, operációs rendszert és szoftvereket nem csomagolnak be, ezzel is csökkentve az árat és meghagyják a vevőnek a szabad operációs rendszer (típus és nyelvi verzió) választást. A magyar piac különösen árérzékeny, nem beszélve arról, hogy rengetegen nem is hallottak olyan dologról, hogy operációs rendszer vásárlás, ezért hazánkban nagyobb sikere lehet ezeknek a termékeknek.

ASUS S8000

Az S8000-as széria leginkább figyelemre méltó tulajdonsága a mérete. A mezőny legkisebb készüléke volt, mind súlyát, mind kiterjedését tekintve. A filigrán formavilágú notesz külső borítása feltűnő ezüst színben pompázik, a belső két színben rendelhető, komolyabb liláskékben és fiatalos citromsárgában. Az extravagáns kialakítás hátránya, hogy a képernyő nem tölti ki maximálisan a rendelkezésére álló helyet, mert a fedőlap völgyszerű kialakítása viszonylag sok teret elfoglal. A kis méret következménye a zsúfolt billentyűzetkialakítás, szinte minden gomb egyenlő nagyságú, ezért sok gyakorlás kell a megszokásához. A tapipad gombjai kicsit keményre sikerültek. A tasztatúra felett 4 programozható billentyű kapott helyett. Megemlítendő még az e-mail indikátor, amely akkor jelez, ha postaládánkba küldemény érkezett, bár csak Microsoft szoftverrel működik együtt.

A notesz alapfelszereltségű, a kisebb méret érdekében csak a legszükségesebbeket építették be (kivétel ez alól az infraport, amely közel sem nevezhető alaptartozéknak). A SiSoft Sandra tesztekben jól látható az alaplapi chipsetek közti különbség, összehasonlítva a Toshiba notebookját, az Asus A1000 és az S8200-as teljesítményével megfigyelhető, hogy az Intel MX400-as a középmezőnyben foglal helyet. Az S8200-as leelőzte nagyobb testvérét az A1000-est, azonban a Toshibaval szemben alulmaradt. Grafikai teljesítménye nem mérvadó, hiszen nem grafikus munkaállomásnak tervezték.

Egy esetben aktív használat közben az egész notesz rendkívüli mértékben felmelegedett, köszönhetően annak, hogy a ventilátor alulra fújja ki a levegőt. A jelenség valószínűleg azért fordulhatott elő, mert teszteléskor olyan extra erőpróbának volt kitéve a kis gép, amelyre nem készítették fel. Főként szövegszerkesztésre, irodai munkákra használható eredményesen, olyanok számára, akiknek a kicsi útitárs a fontos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

  • 11 notebook tesztje - 3. rész

    Cikksorozatunk befejező részében a Fujitsu, a Dell, a Portocom és a Sony mérkőzik...

  • Notebook asztali belsővel: ECS Desknote A901

    Asztali, vagy mobil? Olcsó, vagy nem olcsó? A desknote amolyan asztali-mobil hibrid -- kérdés, hogy az előnyök vagy a hátrányok kombinálóciója-e az ECS terméke.

  • Desknote olcsón: ECS i-Buddie A900

    Újabb Desknote járt a laborunkban, ráadásul ezúttal a család legkisebb és egyben legolcsóbb tagja, az i-Buddie A900.

  • Aopen 1847L notebook

    Az Aopen a jelenleg itthon kapható notebookjaival a mindent egyben megkapni vágyókra utazik. Lássuk a celeronos kivitelű változatot!

Előzmények

Hirdetés