Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • totron

    addikt

    válasz hiperFizikus #10013 üzenetére

    Először is aki meghalt annak már jó, nincs tovább gondja, ezt irigyeljük. Az örökösödési illetéket nem tudom, nem örököltem még, de rémlik olyan, hogy ingyenes mire oda kerül a dolog, tuti nem lesz már az, de lehet, hogy ez csak ajándékozásra áll, de ha csak arra is, az sem utolsó dolog, mert a külterületi birtok- és földszerzés és kezelés az egy külön műfaj. 300 hektárig lehet örökölni egyeneságon ebből a keretből való kitekintgetés valahogy nem fenyeget. Ja, szintén újdonság, hogy testvérek között nem felosztható a földvagyon, tehát vagy az egyikre száll vagy a másikra. Ezek így nagyjából fixek, de ha akármelyik föld- vagy erdőtörvényt unalmasnak éreznéd csak helyezd Natura 2000-es környezetbe és már is felhatványoztad a legnyúlfarknyibb vonatkozást is. Sok kötelezvény van, cserébe nem sok semmi. Csak a bejegyzett szerepe szerint használhatod fel a földed.
    Ha erdőd van és elért egy bizonyos romlottsági fokot, akkor ki kell termelned, annak a díját te állod és az eladás nem biztos, hogy visszahozza a kötelező befektetést. Ezt követően újra is kell telepíttetned - anyagi vonatkozásában ez mégrázósabb fázisa a történetnek - létezik támogatás, de mire elszámolásra kerül az egy rakat idő és menet közben hajlamosak tömődni a zsebek, olyanok, amik nem a tieid, meg ugye a bürokrácia maga, nem is látom át teljesen. Vagyis nem feltétlenül érdemes meglévő szántót erdővé alakíttatni, utána ott csak erdő lehet. Ezért nem hülyeség erdőbe költözni még ha ami körbevesz nem is a tied, tutira nem fog melléd új tulajdonos sem építkezni/Tesco parkolót felhúzni, legalábbis amíg ez a törvény. Piactól és fafajtától függő egyébként, hogy mennyire lehet rentábilis egy ilyen befektetés -- 30 év múlva. Szántóval meg lásd H-Zoli megénekelt esetét, az nem az ő ügyetlensége miatt van úgy, a legtöbb mindenki ilyen dilemmákkal, kimenetelekkel küzd az ágazatban és persze ez végtelenül lesújtó, de EU-ban vagyunk, jelen állam égisze alatt vagyunk, nem tud mit tenni a kisember.
    A jelenlegi elővásárlási jogrendszert és felvásároltsági szinteket figyelembe véve kijelenthető, hogy egyre nehezebb körön belülre kerülni, legyen az föld vagy tanyahely, legalábbis mezei halandónak. Más kérdés, hogy a legtöbben nem is vágynak ilyenre. Aki ki szeretne költözni városból, az komoly falba ütközésekkel nézhet szembe.
    Na persze ez sem hozzáértés, csak ragadt rám valami.

Új hozzászólás Aktív témák