Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • urandom0

    senior tag

    válasz cigam #81041 üzenetére

    Nekem, aki ~15 éve foglalkozok informatikával, a Zabbix beüzemelése - a manual végigolvasásával együtt - belefért 8 órába, úgy, hogy a végére már a legfontosabb szervereinket és switcheinket fel is vittem, gyakorlatilag üzemképes volt. Ehhez képest az SCCM-féle monitoring beüzemelésével odáig sem jutottam, hogy megértsem az alapjait, pedig magát az SCCM-et és használtam évek óta. De maga a monitoring leírás megértéséhez is meg kell tanulnod vagy 15 új fogalmat, el kell olvasnod egy több fejezetből álló msdn-es manualt... És ez úgy általában jellemző a Microsoftra, hogy a szerverekre készített cuccaik feleslegesen agyonbonyolítottak, a megtanulásukhoz egy komplett több napos tanfolyam kell, miközben semmivel sem kevésbé bugmentesek, mint a Linuxos cuccok, sőt. Évtizedek óta működnek kontinenseket átívelő hálózatok olyan viszonylag egyszerű programokon, mint a BIND, meg a szögegyszerű levelezőprotokollok, mint az IMAP meg az SMTP is teljesen jól üzemelnek és jól használhatók szintén évtizedek óta. Ehhez képest Windows serveren a VPN normális belövése is egy komoly kihívás, pláne úgy, hogy a Windowson 10 kliensen a 1903 előtti verziókban van egy komoly bug, ami miatt a második-harmadik csatlakozási kísérlet után a Géházban a VPN csatlakozás egyszerűen nem működik tovább, semmit nem csinál.
    Én meg a céges Windows serveres VPN-re simán csatlakozok Gnome-mal, KDE-vel, elementary OS-sel is úgy, hogy kb. 2 évvel ezelőtt egyszer összeszedtem a szükséges infókat hozzá, és azóta tökéletesen megy.
    De felhozhatom a szintén Windows serveres ftp szerver beüzemelését, úgy, hogy anonym user is hozzáférjen, de csak read only joggal. Na, ez megint egy olyan dolog, hogy proftpd-vel, konfig fájlok szerkesztgetésével megcsinálom 10 perc alatt, Windowson pedig örülök, ha egy óra alatt meg van, MERT a Windows állandóan jobban akarja tudni nálam, hogy szerinte miért nem biztonságos az anonym user. Aztán jobb esetben csak a GPO-ban kell turkálni, rosszabb esetben registry-ben...
    Na mindegy, nem ez a lényeg, csak azt akarom ebből kihozni, hogy desktopon, átlagos felhasználásra - általában - jobb a Windows a professzionálisabb szoftver- és hardverellátottság miatt, szerveren viszont csakis Linuxot használok.

Új hozzászólás Aktív témák