Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Mustármag #80033 üzenetére

    A htop parancsra csak annyit közölt hogy nem található, de telepíthető, és azt is leírta hogy hogyan.

    Ilyenek miatt írtam, hogy hamar meg tudja kedvelni kezdő is a terminal használatát! Csomagok telepítése és rendszerfrissítés nagyon egyszerű és vannak tök jó monitorozó programok is, amik ott futnak. Pár példa ilyenekre.

    sudo apt update && sudo apt upgrade

    Majd próbáld ki ezt a frissítés parancsot is és figyeld, mennyire informatív! Ha van a rendszernek felesleges csomag, ki fogja írni a terminal, hogy ezeket törölheted. A már használt parancsokat a fel bill nyomogatásával tudod előhívni ill a Ctrl+R gombokkal előhívott sorba beírsz pár általad ismert karaktert....

    A Gparted jobb klikkes műveleteit is fogod tudni használni, mindössze annyit kell tudnod, hogy felcsatolt meghajtót előbb le kell választani:

    Ezt követően jobbgombos menüből már működnek a műveleti gombok! Átméretezés/Mozgatás gomb felhoz egy ablakot, ott működnie kell a csúszkás és a méret beírásos módszernek is. A lényeg, hogy ha a kis ablakon megnyomod a műveleti gombot, akkor még nem fogja végrehajtani, csak látni fogod, hogyan fog kinézni a meghajtó particionálása a művelet után:

    A végén a fenn lévő kis pipát kell lenyomni, akkor kerül végrehajtásra a dolog.

    Ezeket nyilván tudtad, no és ami miatt nálad nem működik, az az, hogy csatolva van a / partició és értelemszerűen a rendszer alól nem tudod kihúzni, ezért ezt csak live alól tudod megcsinálni!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák