Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz csababarca #36121 üzenetére

    Zsírt minden mozgó alkatrészre, abból baj nem lehet! :))
    A lánc különösen szeret rozsdásodni nedves közegben, zsírspray a legjobb rá, konzerváláshoz értelemszerűen nem kell letörölni a fölösleget róla.
    Zsírspray mehet még a váltókra, görgőkre, egyéb forgáspontokra.
    Szezon végén amúgy is érdemes generálozni, újrazsírozni minden csapágyat, meg alaposan letakarítani a gépet, esetleg a felverődéseket lakkozni acélváz esetén, a szellőzőfuratokat kitisztítani, majd alaposan kiszárítani a vázat. Aztán később ha megül rajta a por a téli hónapok alatt, akkor azt hagyd rajta, amíg parkolóban van. Bovdenre nincs egységes álláspont, van aki az olajozásra esküszik (csakis teflon adalékkal), van aki szárazon szereti. :D Viszont ha egyszer elkezded olajozni, onnantól fel kell venni annak a tisztítását és kenését is az időszakos karbantartási listára.

    Kerekeket érdemes még leereszteni. Ha felfüggeszted a bringát, akkor teljesen. Ugyanez érvényes szerintem a levegős villákra is, ne legyen nyomás alatt, ha nincs rá szükség.
    Gumikra és műanyagokra lehet fújni szilikonspray-t, ha nagyon szereted a géped. Imádni fogja.
    Esetleg ha nagyon unatkozol, akkor egy szilikonos ronggyal végig lehet törölgetni a vázat is a legvégén.
    Aztán mehet rá egy lepedő. Ha penész veszély van, akkor az ülést érdemes lehet levenni és bevinni meleg száraz helyre.

    Jah igen, még annyi, hogy majd havonta egyszer mozgasd át a gépet, kerekeket megforgatni párszor, váltókat megmozgatni.
    Váltók. A váltókat meg rakd a leglazább állásba a bovden feszessége szerint - akár ki is lehet kötni a bovdent -, de csak ha hátul fordított működésű váltód van, akkor nem fog keresztbe állni a lánc. Ez kíméli a rugókat és a bovdent is.
    Ha nem fordított működésű váltód van, akkor vagy keresztbe fog állni a lánc (amit nem javaslok, saját tapasztalatom, hogy elgörbül a hosszú állásban és utána kacsázni fog tekerés közben, szar váltást okozva és cserélni kell), vagy ledobod a láncot, hogy laza legyen. Uram bocsá' akár le is lehet venni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák